dimarts, 26 de desembre del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE VENTOLÀ. EL PONT DE SUERT. LA RIBAGORÇA SOBIRANA

 

Ventolà és un poble Pont de Suert, dins del seu terme originari, a  la comarca de la Ribagorça sobirana.

La seva església està dedicada al protomàrtir Sant Esteve

L’Enciclopèdia ens diu que l’església de  Ventolà, advocada al protomàrtir Sant Esteve , és un edifici d’una sola nau coberta amb volta de canó i coronada a llevant per un absis semicircular, que s’obre directament a la nau pur mitjà d’un arc presbiteral; a banda i banda de la nau s’hi afegiren, tardanament, dues capelles rectangulars.


L’edifici originari ha estat totalment modificat, i podem considerar que, de l’obra alt-medieval, només se’n conserva la part baixa de la meitat sud de l’absis, on hi ha, paredada, una finestra d’esqueixada simple amb els brancals tallats amb pedra tosca. Aquesta part és construïda amb carreuó de gres vermell, molt irregular, que en alguns trams es confon amb el reble amb què ha estat obrada la resta de l’edifici, que no sembla anterior a la fi del segle XII

Joan Agelet Gomà i  Miquel  Àngel  Mateus Gorgues en retrataven l’interior l’any 2017, ens agradarà rebre d’ambdós, el lloc i data de naixement a l’email castellardiari@gmail.com



Quan al topònim, ens diu Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997) ; No crec que se'ls hagi de cercar una etimologia pre-romana. Pot ser merament catalana partint de l'adjectiu ventolà 'elevat, llevat enlaire'. Notem en efecte la posició del Ventolà de Ribes i el del Pont de Suert, penjats amunt de la serra damunt de llur vila.

Que Sant Esteve i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=46276

La publicació apareixerà el dia 26.12.2023,  dia en que es celebra la festivitat del protomàrtir Sant Esteve.