dijous, 14 de desembre del 2023

L’ALBERT BARGUES GRAU ÉS L’AUTOR DE L’EDIFICI DE L’AJUNTAMENT DE VALLFOGONA DE BALAGUER. LA NOGUERA

 

Havia demanat dades de l’autor de l’edifici de l’Ajuntament de Vallfogona de Balaguer, i  rebia un  email en el  que em deien, el març de 1985 s’aprova el projecte de la construcció de la  nova casa consistorial.



 S’encarrega la tasca a l’arquitecte i urbanista Albert Bargues Grau.


https://www.testimoniosparalahistoria.com/wp-content/uploads/2020/02/064.pdf

El 28 de setembre de 1986 s’inaugura el nou edifici de l’ajuntament amb la presència del president de la Diputació de Lleida , Ramon Vilalta i Oliva (Penelles, Noguera, 20 de novembre de 1953)

Fonts:

Història de Vallfogona de Balaguer. Dels Orígens a la repoblació. Ajuntament de Vallfogona de Balaguer. 2017

Autors: 

Jaume  Mateu Giral

Mercè Plens Giral

Jaume Rubió Rubió

Raül Torrent Torrent,

 Ajuntament de Vallfogona de Balaguer. Memòria 1900-1987

Quan a la història de Vallfogona de Balaguer, expliquen que al  setembre de 1763 el canonges de la Pia Almoina de Lleida propietaris del terme de Vallfogona de Balaguer envien una comissió que es desplaça al terme de Vallfogona per procedir al repartiment de les terres i a l’assignació dels patis de les cases per als nous pobladors. Aquesta data marca l’inici del nou poble de Vallfogona.  

A partir de 1764, tothom es posa en marxa i a principis de 1765, es comença a construir l’església i les cases que conformaran el poble. Estem parlant, per tant, d’un poble nou creat a finals del segle XVIII per iniciativa de la Pia Almoina de Lleida.

Foren els mateixos veïns els qui, per propi impuls, s’encarregaren de construir una “cabana” al cap del poble per tenir-hi les seves reunions. Amb el temps aquella primera casa de la vila fou traslladada a l’antic forn, que és el mateix lloc on avui s'ubica la casa consistorial. Per l’amplada del pati imaginem que devia ser un edifici de dues plantes i les reunions del comú es feien a la segona planta.

L’edifici antic de dues plantes va sofrir moltes remodelacions i va albergar també l'habitatge dels darrers secretaris de l’ajuntament.

Desprès del conflicte bèl·lic 1936/39,l’edifici es  va haver de reconstruir gairebé de nou.  Ens agradarà tenir noticia  a l'email castellardiari@gmail.com de l’arquitecte de REGIONES DEVASTADAS –  si és el cas -  que se’n feia càrrec.