divendres, 1 de desembre del 2023

ERMITA DE L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL. BESAN. ALINS DE LA VALLFERRERA. EL PALLARS SOBIRÀ

 

Llegia de l’ermita advocada a l’arcàngel Sant Miquel a Besan , al terme  d’Alins de la  Vallferrera, a la comarca del Pallars sobirà, a l’enciclopèdia del romànic; edifici que palesa nombroses transformacions de la seva senzilla estructura inicial, formada per una nau, coberta amb una estructura d’embigat, refeta l’any 1986, capçada a llevant per un absis semicircular, modificat posteriorment amb la construcció d’uns murs, i una volta de canó, que li donen una curiosa estructura d’un absis trapezial a l’interior i semicircular a l’exterior. Aquesta estructura, totalment allunyada de la concepció original de l’edifici, ha provocat interpretacions errònies també quant a la seva datació (Sarrate 1969), fent-la molt més reculada que el que pertoca realment a l’edifici, que cal situar com una obra rural de la fi del segle XI, o fins i tot del principi del segle següent.

https://www.poblesabandonats.cat/recursos-documentals/4602

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/95809

A l’absis hi ha dues finestres de doble esqueixada, que corresponen a l’obra original, com també sembla correspondre-hi una finestra d’una sola esqueixada, situada a la façana sud.

https://www.romanicodigital.com/el-romanico/imagenes-romanico/abside-sant-miquel-besan

En canvi, la porta i la finestra que se situen a la façana de ponent corresponen als processos de reforma que tingué l’edifici.

 




Fotografies. Jordi Contijoch Boada

Durant el treball de camp de l'any 2020, encarregat pel Departament de Cultura, es comprova que la capella es troba en estat de deixadesa, especialment a l'interior, on hi manquen acabats de paviments i de revestiments als paraments, i a la coberta, amb petites obertures provocades pel desplaçament de les peces de llicorella.

Jesús perdonava a Sant Pere que el negués fins a tres vegades la nit en que el detenien,  tenim dissortadament  entre nosaltres, “ conreadors de l’odi, contra Catalunya i el catalans “,     alguns amb vestit talar. Qui tingui orelles per escoltar, que escolti!!! 

Que  l'Aràngel Sant MIquel   í  i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»