diumenge, 10 de desembre del 2023

SANT GENÍS DE GAVARRÓS. GUARDIOLA DE BERGUEDÀ. BARCELONA

 

El Francesc Climent, publica fotografies de Sant Genis de Gavarrós (Guardiola de Berguedà)





Llegia  que l’edifici en un origen estava format per una sola nau amb coberta de canó apuntada i  reforçada per arcs torals i capçada per un absis semicircular orientat a llevant decorat en un fris doble de dent de serra i en el que s'obria a la part central una finestra de doble esqueixada en pedra tosca. Sembla ser que la coberta va ser afegida més tardanament ja que l'aparell i fàbrica constructiva de l'absis i part de la nau correspon amb el "primer romànic" amb influències llombardes i posteriorment es va afegir la volta de canó de perfil apuntat. Sembla que la coberta originària de la nau era amb encavallades de fusta.

A mitjans del segle XVII i XVIII se li afegiren les capelles laterals, es suprimí l'antiga porta per l'existent amb data de 1766 per la construcció del campanar de torre a la façana oest.

Les darreres reformes degueren consistir en el sobre alçament de la coberta per utilitzar-la com a reliquiaris i possiblement també l'allargament de 1822 del cos sud.

Va ser saquejada i destruïda  en els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República,  episodi que els historiadors feixistes qualificaven de “ guerra civil “ , i alguns bisbes folls, de “ cruzada “ ,  avui dia no conserva cap element del seu antic mobiliari litúrgic. Es manté en bon estat gràcies a la restauració feta l'any 2008.

 https://patrimonicultural.diba.cat/element/sant-genis-de-gavarros

https://algunsgoigs.blogspot.com/2021/08/goigs-sant-genis-gavarros-guardiola-de.html

Quan al topònim , Joan Coromines i Vigneaux[1][2] (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), ens diu que , encara que mot idèntic amb el nom de planta, gavarrera, com a nom de partides muntanyenques, es degué prendre en el sentit de 'serrat embardissat»  

Les noticies que arriben d’aquí, de Gaza, de Cisjordània, d’Ucraïna,  de l’Àfrica, fins les relatives als fenòmens meteorològics, no ajuden a mantenir l’ànim, oi

  Que Sant Genís  i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»