dilluns, 27 de setembre de 2010

COMUNIDOR DE SANT ESTEVE DE LA COSTA. BAIX MONTSENY

Deixava un comentari al text meravellós del Ramon Verdaguer i Pous sobre el Comunidor de Sant Esteve de la Costa :

Tinc pels comunidors una feblesa que em fa dedicar-los-hi – com fas tu – un text específic.

El Comunidor de Sant Esteve de la Costa el tinc a la llista – quasi infinita – de llocs per conèixer, malgrat viure mil anys . que no serà el cas – dubto que arribéssim a gaudir de tots els llocs meravellosos del nostre país.

Quan toqui, manllevaré les teves paraules – jo no sabria dir-les millor -.
Llegir-te ha estat un plaer.

Algun dels lectors es preguntarà, però que és un comunidor ?

Una petita edificació en forma de porxo obert a tots quatre vents, coberta i situada prop de l'església; la seva funció – quan els capellans anaven a les processons sota el pal•li – era bàsicament la de dotar de dignitat al prevere que des d’allà beneïa els camps, les collites i/o els animals, i s'aixoplugava quan calia i amb el breviari a la mà esquerra i el salpasser a la dreta, manava i/o demanava en nom de Déu als esperits immunds que congrien [[s. XIV; del català antic , concrear, concriar, provinents del llatí . concreare 'crear alhora', amb possible influx de congregare en el pas de -ncr- a -ngr-] les tempestats que les dispersin i les allunyin.
Del de Sant Esteve de la Costa el Ramon Verdaguer i Pous, escriu :

El comunidor on les formes geomètriques no son casuals ni balderes, sinó que l’ordre de l’univers es conjura dins aquest clos obert als quatre vents.Si pareu la orella (aquesta orella que a terra baixa tenim adormida, però que a la terra alta et desperta a les sensacions del més enllà) podreu copsar com el mossèn, a toc de batall de la campana petita es posa a comunir el mal temps, espargeix les bruixes que poblen els nostres instints... I la batallada es perd a la llunyania, i el nostre cor, freturós de sensacions internes, ens recull en el més pregon del nostre ésser. Però a voltes, això només és un miratge.Trobava el pas barrat – com acostuma a succeir a les esglésies de l’arxidiòcesi de Barcelona - i em calia recollir les imatges des del carrer. Sobta aquesta mesura, si atenem al lliure accés als comunidor de : Sant Joan d’Oló, Vallfogona de Ripollès, d’ Aiguafreda de Dalt, Santa Maria de Gaià, Mare de Déu de la Guardia de Sagàs, ...És sens dubte un problema de ‘paisanatge’ , oi ?

© Antonio Mora Vergés