divendres, 6 d’abril del 2018

CAN PICANYOL. COLLSUSPINA. EL MOIANÈS. CATALUNYA

Retratava Can Picanyol, magnifica casa que es troba al peu de la carretera de Vic a Manresa, davant del raval Picanyol, al costat de l'antic pas de l'strata francisca o camí Ral que trobem documentat des del segle XI. És de planta quasi quadrangular, coberta amb teulada a 4 vessants, de planta baixa i pis. Tot i tractar-se d'un edifici contemporani, conserva l'aspecte de casa de pagès, amb estructura de pedra i portes i finestres amb cantoneres de pedra. La façana principal s'obre a ponent, on destaca un balcó amb barana de ferro forjat i el portal rectangular que porta gravada la data 1930. La façana de migdia, que s'obre al jardí, forma una galeria amb 6 arcs rebaixats, 3 a la primera planta i 3 més superposats de gran alçada, tots ells de maó vist.


El Mapa de Patrimoni de Collsuspina ens diu que l’edifici s’aixecava l’ any 1930, i no hi ha curiosament cap dada ni dels promotors, ni dels autors, aquest darrer el tenim ‘clissat’ , és ‘ DESCONEGUT’ que si hem de creure la llegenda aixecava ell solet quasi tots els edificis de Catalunya; del promotors i de l’autor ens agradarà rebre’n dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Per als catalans – això no inclou necessàriament a les Administracions, ni als que les administren - la conservació del patrimoni històric i/o artístic és un imperatiu ètic.

Donec Perficiam , lema en llatí que significa «fins a reeixir», «fins a aconseguir-ho». Fou el lema de les Reials Guàrdies Catalanes — la guàrdia de corps del rei-arxiduc Carles III -, i ha estat adoptat avui per una bona part de la ciutadania catalana.

Antonio Mora Vergés