dilluns, 2 d’abril del 2018

TENIU IMATGES DE L’EDIFICI DEL CASAL DEL MAR - PÒSIT DE PESCADORS DE VILANOVA I LA GELTRÚ ANTERIORS A L’ANY 1978?. EL GARRAF. CATALUNYA

Retratava l’edifici entre mitgeres, de planta baixa, pis i àtic amb terrassa, elevat respecte el nivell del passeig, que aixopluga el Cafè del Mar, a Vilanova i la Geltrú, comarca del Garraf.


Patrimoni Gencat en explica que la planta baixa presenta tres obertures rectangulars, amb un porxo d'accés a l'esquerra amb cinc esglaons. Al primer pis hi ha tres arcs de mig punt sostinguts per columnes jòniques amb rajola blava al fust. L'àtic actual, originat per la modificació de les primitives golfes, té obertures circulars que alternen amb plafons de rajoles amb temàtica marina.

L'edifici està coronat amb una cornisa i un remat mixtilini.

La coberta és de teula a dues vessants.

L'any 1922, el sr. Àlvar Miguel, president del gremi de pescadors, va demanar permís a l'ajuntament de Vilanova i la Geltrú per construir un edifici segons plànols de l'arquitecte municipal Josep Maria Miró i Guibernau (Vilanova i la Geltrú, 24 de març de 1889 - Barcelona, 5 d'abril de 1966)

El local vell del "Pòsit de Pescadors" s'havia fet petit i es necessitava un de nou. El govern va fer un préstec de 70.000 pessetes i per a la construcció es van enderrocar dues cases velles. La inauguració del nou Casal es va celebrar el dia de Sant Pere de l'any 1925.

L'any 1949 el mateix arquitecte, Josep Maria Miró i Guibernau (Vilanova i la Geltrú, 24 de març de 1889 - Barcelona, 5 d'abril de 1966), va dirigir una remodelació i el 1978 l'edifici fou reconstruït. Es respectà la façana original i es reconstruí la resta. Ens agradarà rebre imatges a l’email coneixercatalunya@gmail.com de l’edifici abans de la seva reconstrucció, així com el nom, cognoms, i lloc i data de naixement i traspàs de l’arquitecte autor del projecte )

https://www.eixdiari.cat/opinio/doc/56407/el-posit-de-pescadors90-anys-dhistoria-dun-edifici-i-de-vilanova.html

El casal és destinat a local social i oficines de l'Institut Social de la Marina.

El patrimoni històric i/o artístic, la seva conservació, i àdhuc la correcta documentació son per als catalans un imperatiu ètic.

Antonio Mora Vergés

1 comentari:

Iolanda ha dit...

Pots escriure a la Casa del Mar cm.vilanova@gencat.cat