dimarts, 3 d’abril del 2018

MAS DE VALLDOLIG. BLANES. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

El Josep Augé Carles ( Blanes, la Selva, 25-06-1955) em feia arribar una fotografia del mas de Valldolig del que Patrimoni Gencat ens diu ; immoble de dos pisos; en la planta baixa, s'hi ubiquen tres obertures, com són el portal adovellat i dues finestres rectangulars de dimensions petites, una a cada banda respectivament. Pel que fa al primer pis, hi ha tres obertures interessants i treballades amb encert, com són: la central trevolada i geminada i les dues laterals d'arc conopial lobulat. Entre la finestra central i la lateral s'ha ubicat un element molt recorrent en totes les masies d'aquesta contrada, com és un rellotge de sol de dimensions importants.


Finalment, pel que fa a la coberta, ens trobem amb una teulada a vessants laterals o a dues aigües. La planta baixa presenta capes concretes focalitzades bastant deteriorades, en què l'arrebossat i de calç s'ha desprès de la capa d'imprimació, per culpa de varis motius, però sobretot per l'edat avançada de la construcció, així com també juga un paper determinant els problemes d'humitat.

A nivell interior, ens trobem que la casa ha experimentat pocs canvis i remodelacions i intervencions. Ha conservat gran part del seu aspecte original de masia. Aquesta situació la confirmen i la corroboren diversos elements: des dels sostres alts amb les bigues de fusta rústiques originàries, passant pels paviments originals fins arribar a les portes interiors, moltes de les quals han conservat l'emmarcament adovellat.

La nissaga de propietaris rurals Valldolig, a la primeria del segle XIX, van casar a la pubilla Margarida Valldolig, amb l'hereu Mateu del Vilar.

La propietària actual de la masia és Maria del Vilar Bóta, la qual també posseeix la masia del Vilar i la casa de Joaquim Ruyra i Oms (Gerona, 27 de septiembre de 1858 - Barcelona, 15 de mayo de 1939), coneguda popularment com "Can Creus".


No saia trobar – si existeix- el Catàlegs de Masies de Blanes, i entre altres necessito dades de la Masia Mas Ferrer, sou pregats de fer-nos-les arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Per als catalans el patrimoni històric i/o artístic de Catalunya, la seva conservació i la seva CORRECTA documentació son un imperatiu ètic.

Fotografia : Josep Augé Carles ( Blanes, la Selva, 25-06-1955)

Text: Antonio Mora Vergés ( L'argentera, el Camp jussà e Tarragona, 01.01.51)