divendres, 27 d’abril del 2018

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PUBLICA DE LA SERRA. LA BARONIA DE RIALB. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Em portava fins a la Baronia de Rialb, en la documentació antiga Rialbo (Segle IX), nom del riu que passa pel terme, del llatí RIVO ALBO ʻriu blancʼ, al•lusiu al color clar del llit, un esdeveniment gratíssim de caire familiar.

Aprofitava per retrat l’edifici de l’escola pública de la Serra , petit poble situat damunt Gualter, dominant la vall del Segre des de l'esquerra del pantà de Rialb, n’havia retratat temps enrere l’església i el petit fossar, l’edifici de l’escola es troba en una segona sortida del poble.


La recerca s’afegia a :
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/10/antiga-escola-de-pallerols-la-baronia.html
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/10/antiga-escola-de-la-torre-la-baronia-de.html
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2014/09/les-escoles-publiques-de-la-baronia-de.html

Està clar que el franquisme no va portar l’educació i la cultura a les terres de la Noguera, ben al contrari, la dictadura i la posterior ‘Democraciola’ curulla d’estultícia i corrupció , han provocat una despoblació salvatge que posa en risc ultra el patrimoni històric i artístic, la continuïtat de l’existència humana en aquest espai.

El sostre demogràfic s’assolia al cens de 1857 amb 1.665 ànimes, i es tancava l’any 2014 amb 235 habitants, una pèrdua del 85,89% que superava de llarg els percentatges de la ‘solució final’ que Adolf Hitlerc (Braunau am Inn, 20 de abril de 1889-Berlín, 30 de abril de 1945), havia practicat contra els seus opositors. La independència política de REINO DE ESPAÑA és l’única opció per evitar el col•lapse total.

Abans de la dictadura franquista, LA MAJOR PART DE POBLACIONS DE CATALUNYA, tenien escola, pública, confessional o privada, volem recuperar aquesta part de la prehistòria de la humanitat ‘decent’.

La meva recerca - duta a terme amb els migrats interessos d’un treballador jubilat - em va adreçar-me principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recuperació de les imatges i/o la història dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Si no apareix a https://issuu.com/1coneixercatalunya , entre les més DE 1200 escoles que tenim publicades, la del poble son vius i/o vas néixer, pregunta-ho a les persones d’edat que encara estiguin vives, i ens ho envies a coneixercatalunya@gmail.com i/o publica-ho a :
https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

La memòria històrica es recuperarà NOMÉS si ho volen els ciutadans.

Donec perficiam