dimarts, 17 d’abril del 2018

LA TORRE BALADA O L’HOTEL BOUTIQUE QUE EL TEMPS D’ENDUGUÉ. CASTELLAR DEL VALLÈS.

La retratava lateralment des de l’aparcament gratuït que hi ha al costat.


Llegia que la casa coneguda amb el nom de Torre Balada fou construïda l’any 1897, tal com consta a la façana per encàrrec de Josep Pallàs, secretari municipal de finals del segle XIX a l’Ajuntament de Castellar del Vallès.

La casa tenia un ús residencial i, posteriorment, com a casa d’estiueig.

Popularment, s’anomenava la Torre Gran degut a la gran quantitat de terreny en comparació amb les altres torres del municipi.

La casa deu el seu nom a l’industrial tèxtil sabadellenc Joaquim Balada que va convertir la casa, a començaments de la dècada de 1950, en casa d’estiueig on a l’estiu hi estava amb tota la seva família.

A la part inferior del pati, tocant a la carretera de Sentmenat, la finca tenia una gran piscina on, al seu voltant, es reunien els fills amb els seus amics del poble i, al vespre, Joaquim Balada i altres estiuejants prenien la fresca i passaven llargues vetllades. Sobre la piscina hi havia gran quantitat d’arbres fruiters i un hort del que se n’ocupava el masover.

L’Ajuntament de Castellar del Vallès va adquirir la torre per 15.624.875 pessetes l’any 1984 per tal de convertir-la en un equipament cultural.
El 9 de setembre de 1989 es va inaugurar l’Escola Municipal de Música de Torre Balada, i ho ha sigut des de llavors.

L’octubre de l’any 2011 i en previsió que el nombre d’alumnes de l’escola s’havia vist incrementat en els darrers anys , es feia un projecte:

https://upcommons.upc.edu/bitstream/handle/2099.1/13777/MEM%20RIA%20ESCRITA.pdf?sequence=1
PROJECTE BÀSIC D’ADAPTACIÓ I CANVI D’ÚS DE LA TORRE BALADA A HOTEL BOUTIQUE
AUTORA : ARIADNA CAIXACH MARTÍ

I es deixava constància que des del Consistori, estan buscant un nou espai, i aviat l’Escola de Música deixarà la Torre Balada.

El somni – com quasi tots els somnis en aquest dissortat reialme – s’ha tornat un malson, i l’Escola de Música continua en el mateix indret, i l’HOTEL BOUTIQUE, s’ha quedat - com tantes i tantes coses – arxivat en alguna estanteria.

M’agradaria – imagino que a més castellarencs també – saber qui va ser l’autor d’aquest edifici, noms, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs ,... , i també – posats a demanar, oi?. - el cognom matern del promotor Josep Pallàs, i el del propietari que li donava nom Joaquim Balada, i els llocs i dates de naixement i traspàs d’ambdós.

1 comentari:

marisa ha dit...

Suposo que pot interessar la versio que en tinc de la casa.La casa esta situada als terrenys de la familia Albert.En aquesta casa va neixer I viure Josep Juliana Albert (pintor)I els seus germans(Domigo I Joaquim entre d altres que no en se els noms).
Josep es va trasllada a Roma on va viure I on es va casar I tenir 3 filles, sent la petita Maria Lluisa,la meva avia.Per tant, Josep Juliana Albert era el meu tataravi.
Fa uns dies vaig estar a Gijon on vaig seguir les pistes de la familia Juliana.
Domingo Juliana Albert es va trasllada a Gijon on va viure.Alla va fer construir una casa com la que va neixer i viure de petit a Castellar(impressiona trobar construccions tan similars).
De fet la casa de Gijon es mes alta(suposo perque va tenir 10 fills)i al costat en te una de bessona tot I que nomes d una planta. , doncs sembla que la va construir per el seu germa Joaquim que no va tenir fills.
Si esta interesada en contrastar informacio deixem el seu contacte.