dilluns, 5 de gener del 2009

SANTA CECILIA DE TORREBLANCA. LA ROMÀNICA RODONA DE LA NOGUERA
















El Ramon I. Canyelles d'Artesa de Segre , ens feia saber el mes de novembre de 2008 que podia encarregar-se de recollir les imatges de Santa Cecília de Torreblanca, a la Comarca de la Noguera.

Ens explica :


Avui, diumenge, m'he arribat fins la petita no sé si dir església, capella, ermita, oratori... He fet unes quantes fotografies i els hi passo una selecció.

Paral·lelament he fet un recull documental del que tenia per casa i he trobat diverses informacions en els següents llibres i publicacions:

Esglésies romàniques catalanes. Guia. de Vicenç Buron. Artestudi edicions. Col·lecció de materials 1. Pàg. 230. Aquí hi ha una breu ressenta descriptiva.

El romànic de la Noguera. de Vidal Vilaseca. Pàgs. 533-535. Una descripció amb fotografies de l'església, d'unes troballes de pedres amb gravats i l'aixecament de la planta.

Ermites i temples insòlits de Catalunya. Enric Sànchez-Cid de Cossetània edicions. Pàgs 86-90. És un capítol que parla del monestir de Salgar i de l'església de Santa Cecília.amb fotografies, un aixecament de la planta i les impressions d'aquesta persona en la seva visita.

Fulls del Museu del Montsec d'Artesa de Segre. Butlletí del museu d'Artesa del setembre del 1986 en el que el doctor Maluquer de Motes detalla una sivella romana trobada a Santa Cecília, a més de fer la descripció història del monument i relacionar diversos objectes localitzats a la zona a més d'un enterrament del que suposadament pot pertànyer la sivella. Aquesta sivella està al Museu d'Artesa de Segre.

Apart d'aquests treballs, evidentment, hi ha la fitxa del Catalunya Romànica, publicació que suposo tindran més a l'abast.

Acompanyo a les fotografies de l'església, unes imatges de dos sarcòfags que estan a la masia propera a l'església, el Mas d'en Olives. Sembla que aquests sepulcres tenen relació amb Santa Cecília.

També acompanyo una fotografia dels gravats de l'Edat del Bronze anomenats del Mas d'en Olives per la seva situació propera a la masia.

© Ramon I. Canyelles

Les fotografies son excepcionals, i la bona tasca documental del Ramon I. Canyelles, just és reconèixer-ho ens ha sorprès molt gratament.

Esperem tenir ocasió de gaudir de l’experiència i el mestratge del Ramon en un futur proper.

1 comentari:

Ramon I. Canyelles ha dit...

Gràcies per considerar les informacions que els he tramés. El que no mereixo són els elogis que fan de la meva persona. Simplement soc afeccionat al tema i m'ho he passat força bé fent les fotografies i el recull bibliogràfic descriptiu de Santa Cecília de Torreblanca. A més he completat el recull d'una informació que abans no havia treballat.

Queda en peu l'oferiment per visitar la zona.

Agraït
Ramon I. Canyelles
www.artesadesegre.net