diumenge, 14 de març del 2010

LA NEVADA A MOIÀ. EL MOLI NOU

Rebia un e.mail el dia 09.03.2010 amb el seu text :

Bon dia!

Jo també he fet unes fotos de cine.

El remitent era la Dolors Picanyol, veïna de Moià, i m’adjuntava dues bellíssimes imatges del indret anomenat Moli Nou, actualment un espai lúdic de la Capital del Moianes.



A l’altiplà això dels molins ve de molt lluny, està documentat que ja en el segle XI es comença a utilitzar la força de l'aigua per moure els molins destinats a moldre els cereals.

Al Moianès hi ha restes de molts d'aquests molins hidràulics (més de 60) que es van fer servir fins a finals del segle XIX. Des del coneixercatalunya.blogspot.com, tot voltant per aquesta comarca natural hem fet una tasca de recerca i recollida d’imatges, que podeu gaudir a la Galeria Fotogràfica de www.moianes.net.

El Moli Nou , com la majoria dels molins del Moianès estaven instal•lats prop de corrents d'aigua, que sovint no tenen caràcter permanent , o no eren prou forts ni constants, per aquesta raó gairebé tots son del tipus amb bassa, es a dir que l'aigua de les rieres s'emmagatzemava i, quan el dipòsit era ple, s'obria la comporta per deixar anar l'aigua i moure el molí.

La Dolors per recollir aquestes imatges , va fer un trajecte que atès el volum de neu, s’ha de qualificar com d’arriscat.


Donem per suposada la resistència natural dels moianesos enfront de les nevades, i les inclemències del temps, en tot cas això no li treu gens de mèrit, i és motiu per al nostre agraïment.

Subscric les paraules del teu e.mail.

Les teves Dolors, son unes fotos de cine esplèndides !

© Antonio Mora Vergés