
S’esmenta amb la categoria de parròquia en l'acta de consagració de la catedral de la Seu d'Urgell, que hom estima de principis del segle Xl , ja que fou presentada com a prova en un judici celebrat I'any 1024 al Castell de Ponts.


L’església romànica de la Mora, dedicada a Sant Andreu, és del segle XII, i malgrat la quasi total absència de dades – particularment a l’enciclopèdia de ‘ Barcelona’ - , s’aprecia que el temple ha patit diverses reconstruccions i/lo reformes; la porta original, orientada a migdia està tapiada, manté la clàssica forma de creu, enlloc però d’utilitzar l’exedra s’adopta el rectangle, i tant l’absis com les absidioles son quadrades; el petit cementeri annex no està avui en servei, i la vista de l’interior del temple, ens fa sospitar que no si duen a terme celebracions litúrgiques ni de forma esporàdica. L’espadanya dona raó de l’ús religiós que en algun moment tingué l’edifici, reformat a darreries del segle XVIII, amb la tècnica simple i impersonal que el Concili de Trento tant va prodigar per aquestes terres.


Perduda la seva condició de parròquia, avui en l’àmbit eclesiàstic , és una església sufragània de la parròquia de la Valldora.
Es troba a la capçalera de la rasa de la Móra, sota els cingles de Travil, i/o de les Lliberteres, a 950 metres d'altitud, al límit amb el Berguedà.
Adjunto un enllaç en el que podreu veure i llegir els Goigs a llaor de Sant Andreu, de la parròquia de Besora, que pertany també al Bisbat de Solsona.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjj6qJVc3LKxJ8s6t719YrdEUzLIhil10acv_keo6CGVn7iikSkLBiA6OQ6tmaK_uHrR9DOmLgMjzPn_DpZAYQsE88UFpVLSzuq7DQ5RgnbXTKiHhO42akEIKb-OctQD97I15Ndv2cGDmhyphenhyphen/s1600/AndreuBesora+30xi-goigs.jpg

Si teniu o trobeu els propis d’aquesta església, sou pregats de fer-me’ls arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada