Veníem el Miquel, la Rosa, la Maria Jesús i l’Antonio, de l'antic castell de Mogrony ; dins del seu terme s'erigí el 1278, la vila o pobla de Gombrèn, i més tard hom hi bastí el castell de Mataplana, que finalment absorbí la jurisdicció del primitiu castell de Mogrony ; pujàvem pel camí - ara carretera - que pujava per la riba dreta, des de Gombrèn vers Castellar de N'Hug; cercava la capella castral [o aula] d'una sola nau amb porta al nord, d'uns quatre metres d'amplada per sis de llargada que hom pensa que fou aixecada el segle XI; aleshores devia ser una capella petita, probablement amb coberta de lloses a dos vessants, i sense absis diferenciat. Consta la seva existència d’ençà de l’any 1175, i era aleshores la capella del castell de Mataplana.
El petit edifici romànic d’una sola nau rectangular amb absis semicircular a l'est i campanar d'espadanya, fou restaurat el 1618, el 1859 i darrerament el 1969, ens expliquen – l’accés únicament és possible el darrer diumenge de cada mes – que conserva pintures a l'absis. Procedents d'aquesta església es conserven dues taules pintades, una al Museu Episcopal de Vic i l'altra al Museu d'Art de Catalunya, a Barcelona
Una ‘tradició’ del segle XIX [ sense fonament ] voldria que hi hagués nascut a prop Joan de Mata, fundador dels trinitaris, i per això se n'ha dit erròniament en ocasions , Sant Joan de Mata.
Pel que fa al Castell de Mataplana, us deixo un enllaç molt interessant :
http://usuarios.multimania.es/allagostera/trobadors/excava.htm
Potser caldria trobar un procediment més ‘àgil’ per accedit al petit pla on s’aixecava el Castell i l’església. Queda escrit.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada