divendres, 19 d’agost del 2011

SANTA MARIA ASSUMPTA, L’ARXIPRESTAL DE RIBES

Té aquest temple una història força curiosa; en tenim constància documental d’ençà de 1.035 en que s’esmenta en el testament del comte Guifré de Cerdanya; l’any 1.200 com a conseqüència dels abusos duts a terme pel delegat del comte, Ramon de Ribes, la Vall es revolta contra el seu senyor, i un dels resultats fou l’enderrocament de l’església de Santa Maria.

Reedificada novament, sembla que va ser cedida a una comunitat religiosa, que desapareixerà com a conseqüència de la pesta negra al voltant de 1.348.
L’any 1.666, el dia 16 d’agost, mercè a les bones arts del pare jesuïta Jacint Piquer arriben a Santa Maria les relíquies de Sant Valentí. Per les migrades proporcions d’aquesta església, s’instal•len provisionalment a l’altar de Sant Joan. La llegenda explica que va ser escollit patró de la vila després de salvar els nens de la vila d'una malaltia. Actualment, la relíquia es guarda dins d'una imatge del sant, que es venera durant una missa que se celebra per la seva diada.

Mossèn Joan Martí Fons, rector entre 1.720i 1.779, serà l’artífex de l’ampliació, i àdhuc de la preeminència que Santa Maria Assumpta, acabarà assolint dins la Vall de Ribes.

El 25 d’agost de 1.936, per acord de l’ajuntament s’enderroca l’església de Santa Maria per facilitar la urbanització de la plaça, coneguda aleshores com Plaça del Mercat. L’acció d’alguns veïns permetrà conservar algunes peces.

L’any 1.995, el 18 d’agost és clausuraven els actes del cinquantenari de la reconstrucció del temple.



Santa Maria Assumpta de Ribes de Fresser, és un edifici modern, de línies parabòliques i decoració pictòrica, està situada al centre de la població, al carrer Major, que comunica la carretera N-152 amb la que va a Queralbs i a Pardines .
D’aquella església de l’any 1.200, o potser de la primitiva església romànica esmentada l’any 1.035 , en resten tres absis, molt restaurats, adornats exteriorment amb arcuacions llombardes i un fris de dents de serra, que actualment són capelles laterals de la nova església.



Al Museu Episcopal de Vic es conserva un fragment del cimbori romànic procedent de la primitiva església de Ribes, amb un Pantocràtor al centre i amb grups de dos àngels als quatre costats, que és una magnífica mostra de la pintura romànica del segle XII, actualment s’exhibeix una còpia a Santa Maria.



Em cridaven particularment l’atenció l’altar magnífic de la Santa Maria Assumpta, i la imatge d’una Madonna anònima, situada en una de les capelles del temple.



L’església és avui la seu de l'arxiprestat de Ribes.

1 comentari:

Assumpta ha dit...

Caram!! De la meva patrona! :-)) Quina il·lusió! ;-))