dilluns, 1 d’agost del 2011

L’ESTIU A MURA, CAPITAL DE LES VALLS DEL MONTCAU. BAGES

Únicament tres petites mostres, i alguns enllaços per esperonar la vostra curiositat vers aquestes Valls, que han esdevingut un paradís, i on hom s’estranya del fet que en algun moment, es pugues afirmar ; Mura, Talamanca i Rocafort, tres pobles de mala mort !

Gorg o Gorja del Pare, es troba al torrent d'Estenalles, és un espai privilegiat , gorgs d'una gran bellesa, en el que a la primavera i a la tardor, quan l'aigua és més abundant, es podem admirar els salts d'aigua, i on habitualment trobareu gent prenen el sol i/o banyant-se.



El timpà de Sant Martí plasma l'adoració del Reis a l'Infant Jesús. Al mig hi apareix una Mare de Déu romànica asseguda en un tron amb el Fill a la falda, totes dues imatges amb corona.



Acompanyen la Verge, Sant Josep i la llevadora. Els tres Reis li presenten les seves ofrenes. El conjunt és rematat amb dos àngels que encensen la Mare i el Fill. El timpà es troba molt ben conservat; en algun temps, degué ser policromat, per les restes que s'hi veuen.



El Puig de la Balma és una de les meravelles d’aquestes Valls del Montcau, el lloc s’ha anat transformant, des de la balma inicial oberta als vents, a un habitacle senzill darrera un mur de pedra, per fer créixer una façana amb una única obertura a l’exterior, continuar amb les primeres finestretes en alçaria de petites dimensions,i tocar el cel amb els mans amb el finestral medieval , per concloure – de moment – en els balcons i finestres més propers ja als nostres dies.



Aquestes terres, alhora properes i desconegudes, amaguem tant tresors que us caldrà més d’un estiu, no ja per coneix-se’ls tots, sinó per fer-vos-en una idea lleugera.

El consell de sempre, veniu al Bages

http://www.mura.diba.es/
http://www.puigdelabalma.com/