divendres, 26 d’agost del 2011

SANTUARI DELS OMS. EL BERGUEDÀ.

La Rosa, el Miquel, la Maria Jesús i l’Antonio ens aturàvem al Santuari de la Mare de Déu dels Oms, no se’m feia estranya l’absència dels arbres que li van donar nom, ja que dissortadament avui, les omedes en general estan força minvades pels canvis en els usos del sòl, i pateixen arreu d’Europa i, des de principis del segle XX, una greu malaltia, la grafiosi, transmesa per l’atac d’un insecte (Scolytus scolytus) que perfora el tronc. Per les ferides causades hi entra un fong (Ceratocystis ulmi) que bloqueja la circulació de la saba i provoca la mort de l’arbre.

L’edifici del Santuari – que trobem envoltat d’una solitud absoluta - està situat en un coll que divideix les aigües de la riera de Borredà de la de Merlès, a 1.180 metres.



Hi ha constància que a l'edat mitjana hi havia una petita església amb una imatge de la Mare de Déu; l’indret visqué un important creixement demogràfic en el curs del segle XVI, i això va incrementar notablement la popularitat de Santa Maria dels Oms, com a advocada contra les trencadures i les malalties del bestiar.
Des d'aleshores esdevingué un santuari important i fou reconstruït i ampliat l'any 1785.

L’allargada de l’edifici , l’església consta d’una sola nau amb dues capelles laterals situades a banda i banda del presbiteri, complica la presa d’imatges de l’interior, que tot i la ‘gràcia’ de la OLYMPUS FE-100, seran únicament parcials i de baixa qualitat.



Llegim que hi ha unes pintures de gran simplicitat que representen, al cambril de la Mare de Déu, la processó que s'hi féu l'any de la gran plaga de llagostes que tant va perjudicar als pagesos de la contrada.

El temple fou cremat en iniciar-se la guerra civil de 1936-39; s’explica però que se'n pogué salvar la imatge de la Mare de Déu, possiblement romànica per a uns, i gòtica per altres. Sou pregats de fer-nos arribar una imatge a l’email coneixercatalunya@gmail.com

La Mare de Déu dels Oms és advocada per a les trencadures i les malalties del bestiar; us deixem un enllaç als Goigs :
http://bibliogoigs.blogspot.com/2008/12/goigs-la-mare-de-du-dels-oms-cicle.html



Josep Carner, l’any1953 escrivia en relació als arbres que un dia donaren aixopluc al Santuari :

Om florit

Les serres estrenaven avui faldilles blaves;
de resurrecció dringava el lloc humil.
Enmig del riu i cel, que llum no regalaves,
flor radiant de l’om contra l’atzur d’abril!