dilluns, 8 d’agost del 2011

SANT MIQUEL DE FONOGEDELL. CASSERRES, EL BERGUEDÀ

Veniem de Casserres, el Miquel, la Rosa I l’Antonio, Al sud-oest del municipi, sobre els planells d’un serrat, entre les masies de Cal Blasi i Cal Cirera, hi ha la capella de Sant Miquel de Fonogedell, coneguda també com Sant Blasi.

El topònim possiblement descriptiu, faria referència a la planta ‘ fonoll’ que abundava en aquest indret per ‘la gràcia de Déu’.

L’indret situat dins l’antic terme del castell de Casserres, al comptat de Berga, dins la jurisdicció del comptat d’Urgell, fou una església parroquial – conserva el clos del fossar - , i en algun moment va ser depenen del monestir de Sant Pere de Tavèrnoles.

La primera notícia de Sant Miquel de Fonogedell és de l’any 1033.

És un edifici d’una sola nau rectangular rematada a llevant per un absís semicircular mancat d’ornamentacions cobert amb un quart d’esfera. La coberta de la volta és feta amb teula àrab, i la de l’absis amb lloses.



L’única part romànica que resta és la de l’absís, que ha estat construït amb blocs de pedra grossa i treballada, dipositats en filades ordenades i a trencajunt.

Al centre s’obre una finestra que forma dos cossos: el de fora, amb dovelles que formen un arc, i el de dintre també de mig punt, tallats en una sola pedra.

Tota la resta dels murs són molt posteriors.

Al mur de migdia presenta els arcs adovellats d’una porta , situada al lloc original, i una finestra totes dues tapiades.



Al davant a mig jorn, s’aixequen els murs d’un clos que devia ser l’antic cementiri.



Al mur de ponent hi ha oberta la porta actual, la qual forma un arc de mig punt, fet amb dovelles molt grosses. Al capdamunt del mur hi ha un petit campanar d’espadanya d’una obertura i al davant un porxo.



A l'any 1792 s'hi va afegir una sagristia a la banda de tramuntana.