dimecres, 21 d’abril del 2021

ANTIGA CASA MORALES-TALARN. AMPOSTA. EL MONTSIA. TARRAGONA

 

Maria Jesus Quixal Bo, publicava fotografies de la casa Enric Ramon Requena, situada a la  Plaça de la Pau / Avinguda Sant Jaume, 2 / Carrer d'Europa, 1, d’Amposta, a la capital de la comarca del Montsià.


la va  construir al  mestre d'obres Joaquim Cabanes Suñer ( Tortosa 1876 + la Sénia , 16.08.1936 ), com també la casa casa Caballé, al número 31 de la  Carretera Simpàtica, i la   Casa Morales Talarn, a l’ Avinguda de la Ràpita 60, Amposta.

 

Ens agradarà tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com del nom propi, el cognom matern,  el lloc i data de naixement i traspàs, i alguna dada de la peripècia vital d’aquests Morales-Talarn.  


La casa es cita entre altres llocs a :


 31, Amposta, Spain

https://art.nouveau.world/joaquim-cabanes-i-suner

 

http://www.amposta.cat/documents/planejament/CatalegPatrimoniHistoricArtisticArquitectonic.pdf

HA.b.003

https://www.amposta.cat/ohamposta/fitxa.asp?id=12&t=3&i=ca


Patrimoni Gencat la descriu  com, bloc de pisos per a habitatge, de planta quadrada fent xamfrà.

 

Es troba a l'extrem d'una illa, és de planta baixa i dos pisos i coberta plana. Destaca l'organització ornamental de la façana principal, que es prolonga fins al magnífic xamfrà, mentre la planta està molt modificada (mal pintada), els dos pisos superiors conserven quasi la totalitat dels elements ornamentals, els quals estan distribuïts en funció de franges verticals delimitades per pilastres de secció rectangular amb grans basaments i capitells semi compostos sostingudes per grans mènsules amb formes de tors humà (ja a la planta baixa); aquestes franges comuniquen els dos pisos superiors i tenen els balcons, dos d'ells amb mènsules de motius vegetals, de barana d'obra i de ferro i amb porta coronada per una motllura corba amb motius vegetals esculpits, i connectant amb el segon pis per una finestra, també amb coronament corb centrat per un cap de noia jove; una franja d'esgrafiats i mènsules a sota la cornisa, i a dalt la barana amb els mateixos elements circulars d'altres edificis ampostins. També destaca el coronament de línies corbes del xamfrà, obert i amb una barana de ferro; a les superfícies intermèdies hi ha encoixinats de diferents tipus. Als laterals l'organització i l'ornamentació és més simple.




Fotografia de Pere Rams i Josep M. Pérez


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  i confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.