dimarts, 27 d’abril del 2021

CAPELLA DE SANT JOAN DEGOLLACI/DEGOLLAT. MOLLET DE PERALADA. L’EMPORDÀ SOBIRA. GIRONA

  

El Joan Dalmau Juscafresa  està “ presoner”  a la comarca de l’Empordà jussà ,  i l’Antonio Mora Vergés “captiu i desarmat “ , a la comarca del Vallès Oriental, i aquesta situació s’està perllongant , setmana a setmana,  i per continuar l’un i l’altre fent feina en l’àmbit del Patrimoni Històric de Catalunya,  centren la seva recerca als arxius, en aquesta ocasió, el Joan Dalmau Juscafresa, m’enviava dades de l’església de Sant Joan Degollaci situada al veïnat de les Costes de Peralada, entre el mas Tià i el mas Serajol, vora el vell camí de Peralada a Delfià, al terme de Mollet de Peralada a la comarca de l’Empordà sobirà.







Fotografia .       Albert Martínez         . 2009


Patrimoni Gencat explica que l’església de Sant Joan Degollaci / Degallat que descriu com una esglesiola del segle XVIII d'una nau de planta rectangular. En el frontis hi ha la porta rectangular i un petit òcul; al damunt s'alça un petit campanar de cadireta amb un sol arc. no tenia culte abans dels dies foscos que seguien a l’alçament armat dels militars feixistes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República.


Sant Joan Degallaci/Degollat  era sufragània  de la parròquia de Sant Martí de Peralada.


NO trobava cap evidencia  que l'actual planta s’aixequés damunt les restes d’una capella anterior, malgrat la troballa d’una pila baptismal romànica així sembli confirmar-ho.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

 


 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  i  amb la intercessió de  Sant Joan Degallat, davant l’Altissim; confiem que podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Catalunya des de l’inici de la pandèmia declara  20.371 víctimes de la Covid.19

 https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/


La Comunidad Autònoma de Madrid – que no actualitza regularment les dades  declara 22.055 víctimes de la Covid.19

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210218_cam_covid19.pdf


Aquí i allà, les xifres son esfereïdores, i fins al moment present, ningú assumeix responsabilitats per aquest  "laissez faire, laissez passer" que comporta a nivell del REINO DE ESPAÑA una mortaldat estimada de quasi 175.000 persones.


Les previsions de l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) situen la caiguda de l’estaca l’any 2029, esperem que Sant Joan Degollat  intercedeixi davant l’Altíssim per reduir aquest termini, i que puguem tornar en viure amb salut, amb llibertat i en democràcia.


Amén!