dijous, 29 d’abril del 2021

ANGLÈS RECUPERA EL SEU PATRIMONI . CAL SABATER. LA SELVA. GIRONA

 Elisa Casado Pera publica una fotografia de Cal Sabater, al número 36 del carrer d'Avall, al nucli d’Anglès , a la comarca de la Selva.





L’estat de conservació de la  casa-pont és MOLT  dolent com evidencien les males herbes que pengen dels marcs de les finestres del primer pis, de les cantonades i de l’absència de  teulada, com s’evidencia amb la claror de la finestra superior, i la llum del sol sota l’arc.


PatrimoniGencat ens diu ;  Casa de dues plantes i golfes entre mitgeres amb tres arcades i un primer pis superior sobre el carrer d’Avall.


Està coberta a un sol vessant i el solar original és del costat esquerre del carrer. Respon a la tipologia de casa medieval del carrer més singular de la població.

 

La planta baixa consta d’un seguit de tres arcades i dos trams, cobertes d’un embigat de fusta que fa de base al primer pis sobre el carrer.


La porta d’accés, sota les arcades, té els muntants de pedra i una biga de fusta deteriorada com a llinda.


A l’interior hi ha un pati i els accessos superiors de la casa.

 

El primer pis, situat sobre el carrer, destaca per les seves finestres, una a cada costat del primer pis perpendicular sobre el carrer.


Les finestres són geminades, amb els ampits i muntants de pedra, les impostes decorades i una columneta divisòria. La llinda, també doble, està format per dos blocs amb un petit arc de mig punt. Del centre de l’ampit arrenca la base, el fust prim i el capitell de la columneta. Les finestres tenen una decoració reticular als vidres.

 

El segon pis té dues obertures amb forma d’arc de rajol i una finestra rectangular amb muntants de pedra i rajol.

 

Tant les arcades com les parts exteriors de la casa són de pedra vista.


L’Ajuntament d’anglès  ens deixava un comentari a la publicació ;


Hola bon dia.


En aquesta entrada hi ha informació que no és certa.


L'Arcada de Can Verdaguer està essent rehabilitada per complert amb un projecte aprovat pel departament de Cultura i inclòs en el Pla de Barris.


Actualment les obres estan parades per qüestions relacionades amb l'empresa adjudicatària però tots els interiors estant fets, l'estructura interior és nova i s'ha recuperat l'accés als jardins des de sota la volta.


Un cop acabades les obres la sala principal de sobre l'arcada esdevindrà la sala de plens municipal.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 


Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19, confiem que així podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Catalunya des de l’inici de la pandèmia declara  20.371 víctimes de la Covid.19

 https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/


La Comunidad Autònoma de Madrid – que no actualitza regularment les dades  declara 22.055 víctimes de la Covid.19


https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210218_cam_covid19.pdf


Aquí i allà, les xifres son esfereïdores, i fins al moment present, ningú assumeix responsabilitats per aquest  "laissez faire, laissez passer" que comporta a nivell del REINO DE ESPAÑA una mortaldat estimada de quasi 175.000 persones.


Les previsions de l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) situen la caiguda de l’estaca l’any 2029, esperem  reduir aquest termini, i que puguem tornar en viure amb salut, amb llibertat i en democràcia.


Amén!