dissabte, 10 d’abril del 2021

ERMITA DE SANT LLOBÍ. [ SANT LLOP]. MILLÀ. ÀGER. LA NOGUERA. LLEIDA.

  

L’ajuntament d’Ager s’escarrassava en la recerca del Santuari de Sant Llobí “ del segle XVIII. Lloc de guariment i benedicció dels ramats”.


L’Enciclopèdica Catalana, també esmerçava els seus millors recursos “Ermita del municipi d’Àger (Noguera), a l’W de la vila, dins la demarcació de Millà.


Els amics  del Inventari de Campanes en duen ; església del segle XVIII. Consta d'una nau rectangular coberta per una volta de llunetes damunt arcs torals de mig punt. Queda capçada per un presbiteri que s'apropa a una forma semicircular poc clara. Té un atri de sostre embigat, un cor damunt bigues i amb barana de fusta. La façana queda oberta amb un gran arc de mig punt amb carreus disposats en fulls de llibre. Després de l'atri, un nou gran portal en arc de mig punt dóna pas al temple. Damunt el mur frontal, de parament de pedra vista amb tècnica de maçoneria, en el vèrtex de la teulada de dues vessants, s'aixeca un petit campanar d'espadanya d'un ull en arc de mig punt amb una campaneta. La seva base fa 1'50 metres i l'alçada 14'50 metres , mesures aproximades.




El santuari de Sant Llobí és al peu del coll de Vilaferrera (per on passa el camí que hi mena), sobre Millà. Fou bastit el 1778 pel prior dels hospitalers a Catalunya, Manuel de Montoliu i de Boixadors, a conseqüència d’una pesta.


Explica Mn. Josep Maria Viñolas Esteva (  Salitja , la Selva, Girona,  10-03-1966 ) a l'ermita de Sant Llubí, s'hi celebren dos aplecs anuals, un el primer diumenge de juny, el qual no té tanta transcendència com l'altre, i per això a nivell familiar se'n diu la festa de Sant Llubinet.


Els de Millà fan ofrena de pa i vi a tots els assistents.


L'altre aplec es fa el primer diumenge de setembre, i és el "gros", ja que a més de la gent de Millà i dels Masos de Millà, arriba gent d’Àger, Alberola, Tartareu, Os de Balaguer, Les Avellanes, Algerri, Alfarràs, Balaguer, Tremp, Lleida, Agulló, Corçà, Fontdepou, La Règola, L'Ametlla del Montsec, Vilamajor, Santa Linya, Vilanova de la Sal, Castelló de Farfanya, Gerb, La Sentiu de Sió, Camarasa, Ivars de Noguera i Estopanyà.


 https://monestiravellanes.files.wordpress.com/2016/08/goig-sant_llobc3ad-bb-4.jpg


http://pallarsjussa.org/Pdfs/recull_premsa/2016/09/M20160904.pdf


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  afegim la intercessió de Sant Llobí [ Sant Llop ]   davant la Altíssim  ,  i confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Cuideu-vos molt, la Comunidad Autònoma de Madrid  que no actualitza de forma regular les dades de víctimes de la Covid. 19, en reconeixia 21.810.

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210214_cam_covid19.pdf


A Catalunya, on determinats mitjans fan un seguiment de la qüestió, des de l’inici de la pandèmia  en són 20.176.

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/


Caldrà seguir l’evolució d’aquests index.