dijous, 8 d’abril del 2021

MOLÍ D'EN SOLÀ, LA VALL DE BIANYA. LA GARROTXA. GIRONA.

 

L’Olga Sacrest Roca publica una fotografia del Moli  d’en Solà, del que patrimoni Gencat en diu ;  Gran casal de planta rectangular i teulat a dues aigües amb els vessants vers les façanes laterals. Disposa de baixos, planta noble, pis i golfes. A la planta baixa encara es guarden els útils del moliner i altres dependències, que han estat adequades al bestiar. A la façana s'obren tres arcades de mig punt. A la planta noble hi ha una galeria porxada de set arcades amb pilastres de pedra tallada. A l'interior hi ha una àmplia sala de convit. El segon pis era l'antic graner. Presenta set finestres d'arc de mig punt a la façana.

 


La casa va ser bastida amb carreus tallats en els cantoners i obertures; la façana està actualment emblanquinada. Cal destacar les obres que va fer Vicenç Solà al segle XVIII i Pere Solà al XIX (la galeria de migdia).

 

Llindes

 

- Porta quadres: VICENC SOLA 1715

 

- Façana migdia: M. F. T. / PERE SOLA / Y ROQUER / 1834

 

- A la façana de migdia hi ha un rellotge de sol amb la data de 1885 i una porta d'accés des de l'interior a la galeria amb la llinda del segle XVIII.

 

La pallissa és una  amplia construcció situada al costat del mas, de planta rectangular i teulat a dues aigües, sostingut per tres pilars d'obra i per bigues de fusta, on es recolzen els cairats, les llates i les teules col·locades a salt de garsa. Disposa de planta i dos pisos, amb doble badiu. A la façana de ponent té un cos annex de planta, amb porta principal de punt rodó i pis superior.


Segons l'historiador olotí Josep Maria de Solà-Morales i de Rosselló (Olot, 1905 — Olot, 1996)  , la masia existia a començaments del segle XIV.


La casa, en aquells moments, estava situada a escassa distància de les dependències pròpies del molí, a uns dos-cents metres aproximadament.


 Més endavant la família decidí de viure prop de les moles.



L’Olga Sacrest Roca l’havia retratat l’any 1986


Actualment la casa és una residència de turisme rural.

https://molidensola.com/casa-rural-garrotxa/


La Garrotxa és una destinació quasi “sagrada” que s’ha de visitar regularment al llarg de la vida.