dilluns, 19 d’abril del 2021

EL PATRIMONI DESCURAT D'AMPOSTA. . LA CASA ENRIC RAMON REQUENA. EL MONTSIA. TARRAGONA

  Maria Jesus Quixal Bo, publica fotografies de la casa Enric Ramon Requena, situada a la  Plaça de la Pau / Avinguda Sant Jaume, 2 / Carrer d'Europa, 1, d’Amposta, a la capital de la comarca del Montsià.





El Mapa de recursos culturals ens diu que està encarada al riu Ebre, amb els seus merlets i la tribuna de regust medievalitzant, la qualifica com la més coqueta , i  alhora però,  també com  la més malmesa de les cases modernistes d'Amposta.


El tècnic de molins d'oli i arròs, propietari d'un molí i alhora comerciant de farines i arrossos, Enric Ramon Requena, la va fer construir al  mestre d'obres Joaquim Cabanes Suñer ( Tortosa 1876 + la Sénia , 16.08.1936 )  entre el 1920 i 1925, on destaca l'organització ornamental de les façanes16.08.19,  perquè fos el seu habitatge familiar i magatzem de productes i alhora allotgés les oficines de la seva empresa.


Ramon se sentia orgullós de l'edifici que feia dibuixar a la publicitat dels seus productes. Als baixos hi havia les bàscules i la maquinària del molí de vapor que va funcionar fins al inici del conflicte bèl·lic que s’iniciava amb l’alçament dels militars feixistes presidits pel general Franco contra con el govern LEGÍTIM I DEMOCRÀTIC de lI República,  episodi ignominiós que els historiadors dels vencedors, denominaren “ la Guerra Civil (1936-1939)”.


Després la casa va funcionar com a magatzem de les Arrocerías Reunidas del Ebro i va acollir les oficines de la Comunitat de Regants del Canal de la Dreta de l'Ebre.


L'exterior està visiblement deteriorat, ha perdut part del revestiment de la façana que imita carreus de pedra, de l'ornamentació neogòtica de motlle i del treball de fusteria.


L'interior està apuntalat.


https://art.nouveau.world/joaquim-cabanes-i-suner


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 


Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  i confiem queaixí,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissaamb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacionsfísiques i/o psíquiques, i  aquells queno tenen una bona situació econòmica.