dissabte, 24 d’abril del 2021

SABEU QUI VA SER L’AUTOR DE L’EDIFICI DE LES OFICINES DE LA HIDROELÈCTRICA DEL AMPURDÁN S.A D’OLOT ?. LA GARROTXA. GIRONA

  

Matias En Mais Castanyer publica una fotografia de l’edifici de la     Hidroelèctrica del Ampurdàn s.a.




El 1913, Carles Cusí de Miquelet (Figueres, 17 de novembre de 1863 - 1933), el primer empresari figuerenc que va adonar-se de les possibilitats de l'electricitat, va fundar la "Hidro", nom amb què és coneguda popularment.



Vint anys més tard, es va introduir a la Garrotxa, al Ripollès i Osona.


Durant molt temps, tothom a Figueres tenia un parent o un conegut que hi treballava.


Una altra gran aportació d'aquesta empresa ha estat la construcció de la central hidràulica de Boadella.


La "Hidro" va vendre totes les seves accions a Enher el 1977, però fins i tot quan va passar a ser controlada per Endesa va aconseguir mantenir el seu nom.


Us recomano MOLT la lectura de :

Desarrollo y decadencia hidroeléctrica en los pequeños ríos del litoral mediterráneo catalán. El caso de las cuencas del Fluvià y de la Muga


Magnífic treball  del David PavonGamero


L’edifici encara existeix ? , M’agradaria tenir noticia de qui en va ser l’autor a l’email castellardiari@gmail.com


L’Anna Maso Colldecarrera, em deixava un comentari ; en la mateixa percel.la, hi havia dos edificacions, la que encara existeix i l’edifici en qüestió (que estava destinat a les oficines) que estava adossat a la finca del costat i que es va enderrocar per construir un edifici de pisos.

Hidroelèctrica Empordà

Activitat iniciada el 1928 com la primera instal·lació generadora d’electricitat a Olot. Al 1939 passà a la Sociedad Hidroelèctrica del Ampurdan, empresa de Figueres i propietària fins avui que és municipal i seu del grup de castellers els Xerrics d’Olot.


http://www.elpuntavui.cat/article/72959-creen-una-placeta-nova-al-davant-de-lantic-edifici-de-la-hidroelectrica-de-lemporda.html


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19, confiem que així podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

 

Catalunya des de l’inici de la pandèmia declara  20.371 víctimes de la Covid.19

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/

 

 

La Comunidad Autònoma de Madrid – que no actualitza regularment les dades  declara 22.055 víctimes de la Covid.19

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210219_cam_covid19.pdf

 

Aquí i allà, les xifres son esfereïdores, i fins al moment present, ningú assumeix responsabilitats per aquest  "laissez faire, laissez passer" que comporta a nivell del REINO DE ESPAÑA una mortaldat estimada de quasi 175.000 persones.

 

Les previsions de l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) situen la caiguda de l’estaca l’any 2029, esperem  reduir aquest termini, i que puguem tornar en viure amb salut, amb llibertat i en democràcia.

 

Amén!