dissabte, 17 de juliol del 2010

LES CASCADES DE MN. PERE RIBOT A RIELLS DEL MONTSENY

El Tomàs Irigary Lopez i l’Antonio Mora Vergés, teníem ‘ una agenda plena’ el dissabte 17 de juliol de 2.010; seguiríem però el suggeriment de la Remei que atén – en el millor sentit de la paraula – el punt d’informació, i farem ‘un tastet ‘ d’aquesta corrent d’aigua, que dona nom a la contrada. Riells, al segle IX la trobem citada com ‘rivellos’, rierols, riuets.




Parlar d’aquest indret, ens porta ineludiblement a parlar de Mn. Pere Ribot (1908-1997), sacerdot de la diòcesis de Barcelona, català – i a criteri del seu Bisbe massa catalanista - arribà a la parròquia de Riells del Montseny l'any 1941, aquest destí, sense cap pal•liatiu és un “exili”.

En aquest lloc trobà la pau i el repòs per exercir com a capellà i també hi troba la inspiració per crear les seves obres poètiques.

L'AIRE DEL MONTSENY

He trobat el meu terreny
i la meva llibertat:
la muntanya, l'aigua, el prat,
l'aire, l'aire del Montseny.

Cada timba, cada greny,
misteri de soledat:
el parell, l'home, el ramat,
l'aire, l'aire del Montseny.

Tot és pur, dolç i ferreny
i fort com l'eternitat:
silenci, pau i combat,
l'aire, l'aire del Montseny.


Des d'aleshores aquest punt del Montseny es convertí en lloc de trobada pels qui cercaven les paraules sàvies d'aquell servent de Déu, humil, senzill i alegre.

Com havia demanat, les seves despulles reposen en el petit cementiri al costat de l'església de Riells, enterrat a terra tal com ell volia.

Mossèn Pere Ribot apreciava la pau i la tranquil•litat de Riells de Montseny i li agradava passejar per tot el terme. Un dels camins que freqüentava era el que ell anomenava el camí de les Cascades, que surt de davant mateix de l'església (és la pista que te els contenidors de reciclatge).

Transcorre per la vall formada entre el turó de Morou, el pla de Fogueres i el puig del castell de Montsoriu. El sender segueix fins a trobar la riera. A partir d'aquest punt, i guiats per la bellesa del paisatge, és fàcil entendre la dita de mossèn Pere: "L'home troba Déu en el paisatge".

Recollirem imatges d’aquest lloc encisador.


Esperem tornar en algun moment del futur.

© Antonio Mora Vergés

Podeu votar aquest relat premem el següent enllaç :

http://www.premisblocs.cat/bloc/395#