Cercàvem el santuari de Sant Joan del Lledó, actualment dins el terme de Sant Martí Sarroca; no hi ha gaire informació d’aquesta esglesiola d'origen romànic, que ha estat molt modificada al llarg dels anys.
Sabem amb certesa que aquesta va ser una terra de frontera a l'Edat Mitjana; això va provocar un despoblament important; amb el final del període de guerres, del que la xarxa de castells que encara romanen en peu en son testimoni, i que van ser l'origen de molts dels actuals pobles, va fer-se necessària la repoblació que es faria amb persones procedents de la Catalunya Vella. Amb elles arribarien també les seves advocacions.[ El Monestir de Santa Maria de Lledó, és al centre del poble de Lledó d'Empordà] Aquí podríem trobar l’origen del Santuari de la Mare de Déu del Lledó de Valls, i el d’aquesta esglesiola de Sant Joan.
Les pestes del segle XV i les guerres de remença van provocar una forta davallada de població.
Novament va caldre plantejar-se la repoblació d’aquestes terres , en aquesta ocasió la recuperació demogràfica es nodrirà de l’ immigració de gascons, bearnesos i foixencs per a les feines del camp. Hom defensa que d’aquesta important presència se’n deriva l’actual nom del riu.
Els darrers anys del segle XIX , fins a l'aparició de la fil•loxera , registren el major l'increment de la població rural.
La comarca bàsicament dedicada al conreu de la vinya, i a la elaboració de vins i caves, gaudeix d’un alt nivell de benestar.
Sant Joan, des del seu turó contempla Sant Martí Sarroca, i el Santuari de Torrelles de Foix, en ambdós llocs es venera a Santa Maria, com a la majoria dels indrets que foren reconquerits als àrabs.
© Antonio Mora Vergés
Podeu votar aquest relat premem el següent enllaç :
http://www.premisblocs.cat/bloc/395#
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada