dissabte, 3 de juliol del 2010

EL BRULL. OSONA. CASA D’ESPIRITUALITAT JESÚS i MARIA

La que fou coneguda com masia de Casademunt , és formada per un bell edifici quadrat construït per picapedrers francesos entorn del 1540 i embellit al segle XVIII amb rajoles de València i altres ornamentacions, quan era propietat de la família Pons.






Aquest mas serví de sanatori antituberculós, conegut arreu com el Sanatori del Montseny, es va obrir l’any 1931 per iniciativa dels metges Josep Reventós i Farrerons i Lluís Rosal i Catarineu.

La mansió d’estiueig de la família d’Alexandre Maria Pons i Serra, nascut a Barcelona l’any 1859, traspassat d’un atac de cor el 27 de maig de 1907, anteriorment coneguda com Casademunt, disposava de quaranta llits , per atendre les necessitats religioses dels residents, s'hi construí a prop una gran església de reminiscències goticomodernistes, l’edifici és obra de Enric Sagnier i Villavecchia (1858-1931), marquès de Sagnier, i la inauguració va tenir lloc el dia 5 d’agost de l’any 1895.
.



A l’inici de 1900 la tuberculosi va matar molta gent al nostre país, un cop acabada la guerra civil ; la situació d’extrema misèria en que vivia la població – particularment a Catalunya - va comportar literalment que el temps fes marxa enrere, ja que el bacil de Koch va tornar a fer de les seves. Com a conseqüència la tuberculosi rebrotà i s’escampà per tota la península Ibérica.



Quan va millorar la situació econòmica per una majoria de ciutadans, aquests edificis de grans proporcions, situats generalment en indrets de gran bellesa, anirien reben altres destinacions; mentre altres famosos sanatoris europeus, com els suïssos, esdevindrien estacions d’esquí, el del Montseny – com ho faria també el de Puig d’Olena, a Sant Quirze de Safaja - es convertiren en cases de repòs o convents d’ordes religiosos.



El juliol de 1956, l’edifici del sanatori Casademunt del Brull, va ser adquirit per la Congregació Religiosa de Jesús i Maria.



Recollia imatges des de l’exterior; per arreu hi ha cartells que et recorden que allò és una propietat privada, i et comminen a no superar el perímetre que la delimita.



Si teniu interès en ampliar aquesta informació us podeu adreçar a :



CASA D’ESPIRITUALITAT JESÚS i MARIA
08553 EL BRULL
Telèfons : 93.884.03.86 i 93.884.00.11

http://premisblocs.cat/bloc/395