dilluns, 12 de juliol del 2010

SANT MARTÍ SADEVESA. TERRASSOLA I LAVIT. ALT PENEDÈS

Llegia , Sant Martí de Sadevesa ; Poble del municipi de Terrassola i Lavit (Alt Penedès), situat al SW del terme.



Tot em sonava encisador, l’article salat, habitual en la Catalunya anterior a 1.714, i esborrat amb sang pels botxins de la nostra parla, d’aleshores ençà; el diminutiu llatí Terrassola ‘terrassa petita’, que fora de l’advocació de Sant Marçal, ha caigut en l’oblit.



Costa de trobar aquesta església de Sant Martí, situada a redós del mas Parellada i de les caves Naveran. Hi ha constància documental que existia ja l'any 1149; la trobem novament esmentada com a sufragània de Sant Marçal de Terrassola des del 1413.



D'origen romànic, ha estat modificada diverses vegades i de l'estil primitiu conserva únicament la porta del mati.




És una capella d’una única nau, amb absis a llevant de planta poligonal a l’exterior i circular a l’interior que és la part de la construcció corresponent a reformes posteriors al romànic original.









Damunt la porta d’accés de mig punt – orientada a migdia - es conserva un campanar de paret o d’espadanya amb dues obertures i una petita finestra tipus espitllera amb dos contraforts que reforcen l’edifici pels laterals.





CAVES NAVERAN ha fet una gran tasca tenint cura de Sant Martí Sadevesa; per aquesta raó i per agrair-los la seva finesa en permetrem recollir-ne imatges, en faig ressò d’una breu síntesi de la història d’aquesta empresa :

A mitjan segle XIX, Pablo Parellada es va embarcar cap a l’Argentina per a fer fortuna . l’indiano a la seva tornada, va comprar la finca de Sant Martí durant la fil•loxera, i es va casar amb la filla del Marques de Naveran, senyor de Guernika.

Va fer replantar tota la finca amb raïm de la varietat Montonec, la que vindria a ser més endavant la varietat primordial per a l'elaboració del cava, això explica perquè avui en dia la varietat de raïm " montonec " s’anomena Parellada.

A la seva mort va deixar la finca al seu fill gran Pablo Parellada de Naveran que al seu torn la va transmetre a la seva filla l’Antonia Parellada de Naveran casada amb René Gillieron de nacionalitat suïssa El fill Michel Gillieron Parellada de Naveran, després d'estudiar enologia a Suïssa, va crear les CAVES NAVERAN en col•laboració amb el seu pare

La Caves Naveran han sabut conservar , generació rere generació, el caràcter artesanal i familiar.

Les vinyes, amb una superfície de 100 hectàrees, estan situades en el centre de la comarca de " l’Alt Penedès", regió ideal per a la producció de vi i cava. Aquí neixen i maduren els raïms blancs i negres del Penedés. Caves Naveran, han implantat a les seves vinyes les varietats chardonnay i viognier en blanc , cabernet sauvignon, merlot syrah i pinot noir en negre, que segons els crítics estant donant un excel•lent resultat.

Les instal•lacions acullen una capacitat d'1 milió de litres en dipòsits d'acer inoxidable i 500 botes de roure francès de Limousin.

En matèria de vins cal destacar el cabernet sauvignon, envellit en bóta de roure frances de Limousin, Syrah, Pinot Noir, Viognier, i el blanc pur chardonnay " Manuela " fermentat i envellit també en bóta de roure francès de Limousin.

Destaquen el cava " Perles Roses ", nomenat millor cava rosat d'Espanya ; i els caves Chardonnay Dama, Brut Vintage i el " Perles Blanques " compost de pinot noir i chardonnay fermentat en bóta.

Per una cosa i altra, feu un racó en la vostra agenda per arribar-vos fins aquesta casa.

© Antonio Mora Vergés



Podeu votar aquest relat premem el següent enllaç :
http://www.premisblocs.cat/bloc/395#