dilluns, 21 de març del 2011

SANT GENIS DE GALOBARDI. SANT MATEU DE BAGES

Entre 1545 i 1563 l’església catòlica, apostòlica i romana, com resposta a la Reforma Protestant va dur a terme un Concili Ecumènic a Trent, [TRENTO] població del nord de la peninsular Itàlica, actualment Itàlia que llavors era una ciutat lliure regida per un príncep-bisbe.


El món aleshores era bàsicament rural , i en aquest àmbit la influència del Concili es plasmarà en incentivar la religiositat popular; això es traduirà en l’aixecament d’ermites, capelles i oratoris; la creació de Confraries, i la celebració d’actes religiosos de caràcter multitudinari; Aplecs i Trobades, de forma periòdica.




Davant l’ esventrada paret sobre la que s’aixeca el campanar d’espadanya de Sant Genis de Galobardi, feia memòria d’aquella societat en la que posseir una ermita pròpia, era més una manifestació de poder econòmic que de pietat religiosa.

Les coses han evolucionat contra aquell model social i econòmic; ara és més fàcil produir bens agrícoles lluny d’aquí , on hi ha legions famèliques de treballadors que literalment ‘ es maten treballant’. L’abandó massiu del camp al nostre país, no s’ha produït únicament per l’efecte de la mecanització de les activitats agràries ; la població avui és majoritàriament urbana i desconeix, quan no rebutja manifestament els valors antics – morals, religiosos, familiars ,... –. El definitiu ‘cop de gràcia’, a l’ermita de Sant Genis de Galobardi, aixecada l’any 1.669 , segons consta a la llinda de la porta orientada al migdia, ha estat la manca de sacerdots que ha esdevingut tràgica en aquestes terres interiors.


La meva recerca en relació a aquesta ermita ha resultat estèril; no hi ha informació a la pàgina de l’ajuntament de SANT MATEU DE BAGES, i tractant-se d’una ‘Trentina’, la consulta de l’enciclopèdia de ‘Barcelona’, és manifestament inútil.


És evident l’estat d’abandó – que no relaciono en absolut amb el genocidi dut a terme entre 1936-39 - ; el sostre està quasi sencer, i més enllà del esventrament de la paret del campanar, i la manca d’elements de fusteria, el qualificaria com’ relatiu’. Hem vist tanta ‘destrucció generalitzada', que l’estat de Sant Genis de Galobardi , podem qualificar-lo quasi com a peccata minuta ‘ .

Agrairem la tramesa de qualsevol informació relativa a aquesta església a l’email coneixercatalunya@gmail.com


Les imatges de l’arxiu Gavin ens traurien de dubtes.