diumenge, 20 de març del 2011

SANTA MARIA I SANT JULIÀ D’ALTURA, LA FUENSANTA DE SABADELL

M’atansava fins a Sant Julià d’Altura, prop de la carretera que comunica Sabadell amb Matadepera, em calia passejar una estona, i asserenar-me, en ocasió de fer uns tràmits administratius – absolutament prescindibles i redundants - m’havien convertit en ‘còmplice’ passiu de tota mena de confidències relatives al nostres polítics locals, – en un exercici escandalós de fer anar el ventilador – tot molt clàssic ; ‘fraternisme’ , ‘nepotisme’ , malbaratament de recursos públics,... únicament em cridava l’atenció el cas d’una persona d’edat, amb la que sembla s’havien acarnissat per motius racistes. El tema – del que la premsa de la Ciutat n’és sabedora– s’ha posat en coneixement del Síndic de Greuges local , i serà objecte d’una pregunta al ple de l’ajuntament per part dels partits de l’oposició.




Hi ha constància d’una primera església al segle XI; hom suposa que romànica – ‘pobrets i alegrets’ , aleshores, era el que tocava - ; molt tardanament , al segle XVII segons les cròniques, es va fer un nou temple, aprofitant els materials de l’anterior. El 1611 es va construir el cimbori i el 1693 el campanar.

El retaule – que els francesos destruirien a principis del segle XIX – s’havia construït l’any 1.698; la imatge romànica de la Mare de Déu d’Altura, de finals del segle XII o principis del XIII, es va poder salvar de les hordes franceses, que s’endurien totes les coses de valor, tant del temple, com del cementiri annex, que foren profanats i posteriorment incendiats.



L’any 1.904 com ha resultat del esquarterament del terme de Sant Pere de Terrassa, el lloc s’integrarà dins del municipi de Sabadell.

La creixent importància econòmica de la manufactura , i més tard la industrialització comportaran l’abandó de la contrada, i la progressiva decadència de l’edifici religiós.

Santa Maria d’Altura va romandre resguardada a la masia de Can Sales, per ser retornada al temple un cop reconstruït; l’any 1.936 la imatge va ser cremada.

Actualment a la façana del temple hi ha tres majòliques :




LA DE LA MARE DE DÉU D’ALTURA




LA DE LA VIRGEN DE LA FUENSANTA



LA DE SANT JULIÀ D’ALTURA


Hostes vingueren ,...... l’indret ha recuperat – almenys un cop a l’any – l’activitat religiosa.


L'any 1990, el Museu d'Història de Sabadell, endegava unes excavacions arqueològiques al cementiri que van posar al descobert una necròpolis medieval. Es van localitzar un total de 82 tombes, fosses simples excavades a terra, datades entre els segles XI al XVIII.


Ens passa avui – salvant totes les distàncies – el mateix que li succeí al Cid Campeador, del que en el seu moment es digué :


"Dios, que buen vasallo, si hubiera buen señor..."


Fem arribar al bon Déu, quan estem prop del tercer Centenari de la pèrdua de les nostres llibertats nacionals, la nostra habitual pregaria; Senyor allibera el teu poble !