dilluns, 5 de març del 2012

SANT MARTÍ DE CAPOLAT. EL BERGUEDÀ SOBIRÀ

La Rosa Planell Grau , el Miquel Pujol Mur i l’Antonio Mora Vergés ens arribàvem en aquesta ocasió fins a Capolat, municipi del Berguedà sobirà, amb una superfície de 34 quilometres quadrats i una població de dret de 79 habitants.



Volíem recollir imatges de l’església parroquial de Sant Martí de Capolat, l’edifici actual, refet als segles XVII i/o XVIII, presenta un lamentable estat d’abandó, ens costa – a mitjans de desembre – envoltant els petit fossar d’obrir-nos pas entre un mar de vegetació fins a la portalada.



Sembla que al segle XII Sant Martí tenia ja la categoria de parròquia; d’aquell primitiu edifici únicament en resten les pedres originaries que foren reutilitzades en ocasió de refer el temple.

El campanar és l’únic element exterior d’interès.

Ens expliquen que a Sant Martí es conserva la imatge de la Mare de Déu dels Tossals, una talla romànica de fusta , possiblement del segle XIII, en la que la Verge situada sobre una arqueta esclafa un dragó amb el peu esquerre.



M’aturaré per retratar des del fossar de Sant Martí, el Santuari marià (Santa Maria dels Tossals) situat al recer d'un petit turó, a la serra dels Tossals, a 1525 metres d’altitud, visible des d’aquest punt.

Tant l’església de Santa Maria, com l’ hostatgeria que formen un sol edifici, refet també l’any 1757, estant en una situació de ruïna imminent, amb el perill que això suposa per als que ho visiten. Ens expliquen que per aquesta raó la imatge es guarda a Sant Martí de Capolat.

S’explica també –sense cap font documental que ho acrediti- que el lamentable estat en que es troba el Santuari de la Mare de Dels Tossals, és conseqüència d’un abandó premeditat que pretenia centrar el culte únicament en l’església de Sant Martí.

Com sempre, sou pregats de fer-nos arribar els vostres aclariments i/o comentaris a l’e.mail coneixercatalunya @gmail.com