dimecres, 7 de març del 2012

PONT NOU D’ORNIU. COLONIA ROSAL. OLVAN. BERGUEDÀ JUSSÀ

La Rosa Planell Grau , el Miquel Pujol Mur i l’Antonio Mora Vergés, ens aturàvem davant l'actual pont d'Orniu, que juntament amb el pont de la carretera C-16, constitueixen els únics passos que creuen el Llobregat en aquest indret de cal Rosal.



Del pont s’explica en el Mapa de Patrimoni del municipi d’Olvan :

Construït al sector meridional de cal Rosal es una senzilla construcció d'una única arcada apuntada i molt rebaixada i amb la característica forma d'esquena d'ase. Tot ell és obrat amb pedra sorrenca, tallada i escairada, unida amb morter de calç i amb alguna reparació moderna per tal d’adequar-lo al transit rodat d'automòbils.

La construcció d'aquest pont està directament relacionada amb la destrucció del pont vell, que va produir-se durant la Guerra de Successió (1702-1714); la zona quedà desproveïda d'aquest pas tant important per la qual cosa fou necessari impulsar la construcció d'un pont nou, poc després de la fi d'aquella guerra, probablement a mitjans segle XVIII.


Consultem al ensems el Mapa de Patrimoni d Avià, i en relació al mateix diu :

A la zona sud de la colònia Rosal trobem una sèrie d'elements relacionats amb l’anomena’t pont d'Oroniu. El més remarcable són les restes de l'antic pont medieval construït en pedra, probablement romànic, molt malmès i del que resta un arc de mig punt i l'arrencada d'un altre, situat a la riba del riu corresponent al municipi d'Olvan. És construït de pedra amb carreus grans i ben escairats a la base i pedra barrejada de diferents mides a la part superior. Al costat hi ha uns forats rodons a la roca, que poden correspondre a un pont de fusta anterior. Una mica més amunt, fou construït un altre pont possiblement d'època gòtica (tot i què és dubtós) realitzat amb un sol arc d'esquena d'ase de pedra i que és el que s'utilitza actualment per travessar el riu en aquest indret.
Es difícil establir la cronologia d'aquests dos ponts i quin és el més antic.


http://olvancat.wordpress.com/cal-rosal/pont-dorniu-vell/
http://www.raco.cat/index.php/Erol/article/viewFile/174884/251021
http://www.bergactual.com/2011/12/18/pont-d%E2%80%99orniu-colonia-rosal-olvan-bergueda-jussa

Manifestem el nostre més absolut desacord amb les manifestacions formulades – entenem que de forma gens rigorosa - en el Mapa de Patrimoni d’Avià.

Està fora de qualsevol dubte la major antiguitat del pont que fou enderrocat per les tropes borbòniques, amb l’única intenció de ‘ dessolar la terra’, de causar a Catalunya i als catalans el major perjudici possible.