dissabte, 10 de març del 2012

SANT SALVADOR DE SANT JUST JOVAL. OLIUS. EL SOLSONÈS. CATALUNYA

Quan creuàvem la urbanització denominada del Pi de Sant Just, prop ja de Solsona, ens cridava l’atenció un rètol : Sant Just de Joval. El topònim etimològicament es un derivat de jou; trobem també a l’entrada del Diccionari Català – València – Balear, de l’ Institut d’Estudis catalans; Llindar de fusta (Pont de S., Sort, Senterada); cast. dintel.

El lloc pertany al terme d'Olius, aquí hi ha la casa del comú i des del 1954 l'església parroquial ‘nova’, que serveix les masies del sector i la nova urbanització.


Ens arribàvem la Maria Jesús Lorente Ruiz, i l’Antonio Mora Vergés, fins l'antiga església de Sant Just de Joval, situada prop d’un fossar , surt esmentada l’any 1079, en l’acta de Consagració de sant Esteve d’Olius, de la que dependrà com a sufragània fins al començament del segle XX. Llegim que ara resta sense culte.


El nom d'aquesta església, es deu a la seva proximitat a l'antiquíssima masia de Joval, a l'extrem SE del terme, al límit amb el de Clariana. De fet, el terme d'Olius inclou solament una part de l'àmbit de l'antiga parròquia, l'altra part correspon al terme de Clariana de Cardener.
L’església ha estat objecte de restauració, s’han eliminat afegits, com podeu veure en aquest enllaç :
https://sites.google.com/site/fototecasolsones/home/fotos-antigues/olius/el-pi-de-sant-just-1/fitxes/sant-salvador-de-sant-just-joval


Ens cridava l’atenció l’escala exterior d’accés al campanar sense campanes.

Us deixem un enllaç al POUM d’Olius on trobareu més informació d’aquesta esglesiola.
http://olius.ddl.net/fotos/olius/poum/Cataleg_de_proteccions.pdf

L'església primitivament estigué sota l'advocació de Sant Just però en difondre's la devoció a Sant Salvador, aquesta advocació va suplantar la del inicial titular.

La substitució va venir facilitada per la coincidència de que Sant Just i Sant Salvador se celebren el mateix dia, el 6 d'agost. Val a dir, però, que al Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya hi apareix amb el topònim de Sant Just de Joval.

La festa major de Sant Just se celebra el diumenge següent de sant Salvador.