dissabte, 10 de març del 2012

TORRE MALLA. PARETS DEL VALLÈS ORIENTAL. CATALUNYA

El topònim Malla té com un dels significats possibles la seva procedència de la llengua àrab al-màdar al-ulya indret enlairat’; li escau certament quan t’hi apropes des de Parets del Vallès Oriental.


Està situat a menys d’un quilometra del darrer carrer urbanitzat, i escassament a un trentena de metres de la casa, hi ha el safareig. L’aigua prové del pou de la Torre d’en Malla.


Es defensa un origen romà tant de la casa, com del safareig; dissortadament però, l’any 1706 – se’ns ha passat celebrar-ho com cal - l'exèrcit de Felip V – amb l’ànim clar de ‘dessolar la terra ‘ - va cremar l'església parroquial i l'arxiu de Parets; entre altres raons malauradament, això ens serveix per justificar el desconeixem que tenim respecte d’una bona part de la nostra història.

Tenim força documentada la voluntat – la mala voluntat - del franquisme d’eliminar les millors terres de conreu de Catalunya , urbanitzant-les per acollir ‘l’exèrcit de reserva’ que alhora que acontentaria als capitalistes, suposaria un cop mortal a la llengua i la cultura de Catalunya. Curiosament empraria models urbanístics que malgrat el seu origen madrileny, on millor s’havien acollit era als territoris soviètics, parlem de la ‘ciutat linial’ d’ Arturo Soria y Mata - que amb totes les mancances que us podeu imaginar - creixerà entre altres llocs a les ribes del Tenes.


De la torre trobem : Edifici de planta quadrangular amb dues torres de defensa avançades, dos portals dovellats, una finestra gòtica biforada, un rellotge de sol, i en el cos central un medalló amb unes imatges que ens evoquen als àngels foragitant Adam i Eva del paradís.


Agrairem – si la sabeu – l’explicació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

L'edificació actual, per la seva estructura, correspon a l'època gòtica.

La casa ha estat restaurada i és el centre d’una explotació agrícola. En aquest enllaç trobareu més informació : http://www.torremalla.com/historia

La torre de Malla, presideix l'espai natural més important de Parets, dins l'àmbit de Gallecs.

1 comentari:

el mundo a través de mis ojos ha dit...

Hi passejo cada dia, els seus camps verds, els pagesos llaurant la terra, els cavalls passejant..té quelcom que es màgic..no em cansaria mai d'anar-hi