dissabte, 17 de març del 2012

SANTA COLOMA DE MONTAN DE TOST. L’ URGELL SOBIRÀ

La Rosa Planell Grau i el Miquel Pujol Mur continuen per les terres feréstecs de l’ Urgell sobirà; s’aturarien en aquesta ocasió al terme de Ribera d’Urgellet. A l’indret dit de Montan – hem trobat també, Montant i Muntant – de Tost.

La parròquia de Montan, apareix en l’ACCU amb la grafia de (Montedamno)- hem vist també [ Montedanno]; era jurisdicció de l’església d’Urgell com ho indica un document de 1046, on Arnau Mir de Tost reconeix tenir-la (Montedann) en feu de la mitra per donació del bisbe Eribau (1036-1040). En el testament del 1072, Arnau Mir de Tost llega la parròquia de Montan a la seva filla Letgarda i al seu nét Guerau.

És situat a 1.136 metres d'altitud, als vessants meridionals de Purredon, sobre el congost de Tresponts, en un camí que connecta la vall del Segre amb la vall de la Vansa. Hi ha tres petits nuclis, el d'Espalaguer, Espalagueró i les Cases.

L’església parroquial de Santa Coloma és al centre del petit nucli de Montan, històricament sembla que fou sufragània de Sant Martí de Tost; actualment s'ha traslladat la campana de Sant Martí a Santa Coloma; depèn eclesiàsticament de la parroquial d’Adraén.


L’església és un edifici totalment transformat amb la porta situada al mur de llevant, on presumiblement es devia trobar l’absis original. I es coronat per un campanar d’espadanya de tres ulls a dos nivells. La porta original, tapiada, en arc de mig punt, realitzada en peces ben tallades de pedra tosca, s’obria al mur de ponent, on actualment hi ha el presbiteri.


L’església ha estat totalment reformada amb la construcció d’una volta de canó, amb llunetes, reforçada amb dos arcs torals.

No hi ha altres vestigis visibles de l’edifici original, que per la seva aparença exterior sembla correspondre a les obres rurals del segle XII.


l’Alzinera de Coma Servera, inclosa dins la categoria d’arbres monumentals de Catalunya, esdevenia el fermall d’or d’aquesta sortida.

Fotografia: Rosa Planell Grau.
Text i recull de dades: Miquel Pujol Mur.