dissabte, 14 de maig del 2011

L’AQÜEDUCTE ROMÀ, VERGONYA DE PINEDA DE MAR. ALT MARESME

Tornàvem de sant Pere de Riu , on havíem admirat les reformes fetes tant a l’església com al seu comunidor pel Sr. Mateu de Campdevànol i la seva esposa, volíem recollir imatges de la restes de l’aqüeducte romà que collia les aigües d'un petit congost de la vall de Riu, a l'altura de Can Bufí, tenia una llargària de 3,5 quilòmetres, amb un desnivell de 40 metres, i durant el seu recorregut salvava quatre torrenteres.

Enmig d’una infinita brutícia aconseguíem retratar les quatre arcades conservades en força bon estat.




No és l’únic que tenim a Catalunya, certament però, està en els primers llocs del rànquing de la llista de ‘ Monuments més descuidats ‘, felicitem a l’Ajuntament, el Consell Comarcal, la Diputació de Barcelona, i la Generalitat ‘ de Barcelona’, en la part de irresponsabilitat que cada Administració assumeixi.
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/06/la-segovia-del-penedes-laqueducte-de.html

Prat i Puig en situa la data de construcció cap a la fi del segle II o durant el III dc. Altres autors creuen que va ser edificat durant el segle I dc.

El mur és fet a base de pedres calcàries o granítiques extretes dels mateixos indrets per on transcorria l'aqüeducte, lligades amb morter de calç i sorra, i disposades en filades d'alçades diferents. Eren trencades a cops de martell i tendien a imitar la forma de carreus rectangulars, amb la superfície plana a la part de fora. Tot i així, són força irregulars pel que fa a les seves mides i colors (groguenc, rogenc, negre).



Les arcades es recolzen sobre pilars rectangulars o lleugerament trapezoïdals. En lloc de dovelles hi ha estrets trossos pissarrosos disposats en una imperfecta forma radial.

Està considerat bé cultural d'interès nacional amb la categoria de "Zona Arqueològica".

Pineda de Mar té una merescuda fama de ser destí d’un turisme d’alcohol, sol, platja i excessos, davant les descurades restes de l’aqüeducte romà, ens dol admetre que aquesta fama, alhora que merescuda és justa.



Si algú pot fer-ho encara que arranqui la primera herba.

Senyor, allibera el teu poble !!!

2 comentaris:

Josep Julià Antón García ha dit...

Avui no hi ha rastre visible des del costat del turó de la Guàrdia, suposo que ja és completament cobert per la verdisa

Ermengol ha dit...

Realment és molt cutre com està aquest aqüeducte.
Que per cert, la localització "oficial" a http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=1282 està malament, si s'hi va en cotxe des de pineda està a mà dreta ABANS de creuar l'autopista per sota.
Al google maps es pot veure a:
http://maps.google.cat/?ll=41.641361,2.68127&spn=0.000748,0.001742&hnear=Barcelona,+Catalunya,+Espanya&t=h&z=20
(i sí, hi ha una casa moderna en ruïnes enganxada a la primera arcada)