diumenge, 17 de juliol del 2011

MOIÀ, LA CATALUNYA ILUSTRADA

Tinc una llarga relació amb la Vila de Moià, i amb els mitjans de comunicació que tenen aquí la seva seu.



M’assabentava del concert que oferien el dissabte 16 de juliol de 2.011 a les 22,00 hores, en el marc esplèndid de l’església parroquial les GIRLS CHOIR OF VYTAUTAS MAGNUS UNIVERSITY – Kaunas RATILELIS – Kretingos, de LITUÀNIA.



Aquesta actuació – del tot extraordinària – de la Coral de la Universitat de Kaunas, obeeix a la manifestació d’agraïment a Moià i a les famílies moianeses que les han acollit a casa seva, per part d’aquestes noies, futures metgesses, advocades , arquitectes, mestres ,.. – qui sap si teníem aquí a la que serà Presidenta del país en els propers anys ?, per part d’aquestes joves lituanes, que han participat amb molt èxit al festival Internacional de Cantonigròs.



No podia evitar la comparació amb el Vallès, el Baix Llobregat, el Barcelonès,... allà qualsevol manifestació cultural - per insignificant que sigui – implica una despesa brutal, que en el context de misèria creixent que es viu a Catalunya, fa ‘veure’ la cultura com la destinatària – literalment – dels bens de boca, que evitarien la fam de moltes famílies.

Déu, horroritzat per la corrupció, la iniquitat, la injustícia, i l’estultícia insuperable en que es desenvolupa la vida al regne d’Espanya, se’n va anar Nord enllà, on – en paraules del Salvador Espriu – la gent és rica, i lliure , desvetllada i feliç. A l’estiu en llocs com Moià, o Cantonigròs, podreu comprovar això que explico.

Per intermediació de la Verge de l’Assumpció, coneguda pels moianesos com ‘ la geganta’, elevo al bon Déu, la meva sempiterna pregaria, Senyor, allibera el teu poble !!!