dimecres, 30 de gener del 2013

L’ESGLESIA ROMÀNICA DE SANT VICENÇ A CAL GINFERRER

Ho trobava escrit GIN i GIM en documents municipals, Gimferrer és l’exemple palès de la formació dels cognoms catalans; al nom propi del subjecte se li afegeixen els noms propis d’ almenys dues generacions [ com feien els romans ]:

GIM : Nom propi, d'home, forma contracta usada familiarment en lloc de Guillem. En Pere Retort, un corder més alt que Sant Gim, Ruyra Pinya, i, 47.

FERRER : antiguament nom d'home, i avui cognom molt estès per tot el territori de la llengua, tant continental com insular. Del seu ús antic com a nom de fonts, tenim documents com aquests: Signum Ferrer de Caseles, doc. a. 1162 (Priv. Ordin. Valls Pir. 390); En Ferrer Dez Carrof, doc. a. 1283 (RLR, IV, 59);Lo segon fonch don Ferrer,Comalada Pierres Prov. 35. En un document de l'any 1303 apareix el nom d'homeFerrer, i el de feraria (=Ferrera) aplicat a la seva dona, i el de fereronus (=Ferreró) donat a llur fill (arxiu parroquial de Santa Coloma de Queralt).



Retratava un campanar situat dins l’espai d’aquesta finca Ginferrer, o Gimferrer de Sant Vicenç de Castellet; la meva recerca a l’enciclopèdia del romànic català era del tot infructuosa; no s’esmenta tampoc l’església de Sant Jaume de Vallhonesta.

Llegia a l’enciclopèdia ‘catalana’ – col•loquialment l’anomeno ‘ de Barcelona’. Al segle XVI, hom té notícies d'un temple situat vora el Mas Gimferrer

Llegia de la part històrica de la fitxa tècnica del temple parroquial ; l'actual edifici de l'església parroquial de Sant Vicenç de Castellet va substituir una petita església romànica en créixer la població.

La primitiva església advocada a Sant Vicenç es trobava entre cal Ginferrer i cal Castaño, a l'actual plaça Sant Vicenç (al carrer Vilomara nº 3) i tenia el cementiri al costat. La primera notícia històrica de l'església és de l'any 1315, en una escriptura signada per Sibil•la, senyora de Castellet (MONTANYÀ, 1948). Desconeixem l'estructura de l'antiga església, tot i que probablement seria de factura romànica i de petites dimensions.

A l’entrada de la fitxa de Cal Ginferrer quan es fa la descripció trobava : així com una estructura tipus torre amb una volta a la planta baixa que es troba a la banda dreta del conjunt, que possiblement formés part de l'antiga església.

Dono per suposat que des del Breny, si mes no, s’ha fet algun article en relació a aquest campanar, els enviaré el text i les imatges, amb el prec que esmenin allò que calgui a l’email coneixercatalunya@gmail.com

També a l’Arxiu Gavin del Monestir de les Avellanes, a la Comarca de la Noguera, amb idèntica intenció; i per descomptat amics lectors sou pregats de dir-hi – com sempre – la vostra a l’email coneixercatalunya@gmail.com