dissabte, 23 de març del 2013

ESGLÉSIA DE LA SAGRADA FAMÍLIA DE LA BAUMA.CASTELLBELL I EL VILAR. EL BAGES

El Tomàs em feia arribar unes magnifiques fotografies de l’edifici majestuós de l’església de la Sagrada Família de la Bauma , en terme de Castellbell i el Vilar, que l’Alexandre Soler i March (Barcelona, 1874 - 1949), aixecava els 1905-1908 per encàrrec de Joan Vial [ sou pregats de fer-nos saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com el 2on cognom )

Va ser construïda durant els anys per iniciativa del senyor Vial, propietari de la fàbrica, i del Bisbat.

Fou inaugurada pel Bisbe de Vic, Dr. Josep Torras i Bages (Les Cabanyes, Alt Penedès, 12 de setembre de 1846 - Vic, Osona, 7 de febrer de 1916), i per descomptat les Autoritats Civils de l’època de les que us estalvio la relació.

La riuada dels dies 19-20 de setembre de 1971 va inundar les barriades de vora el riu, quedant molt deteriorades les dependències i el sòl de l'església. Els veïns de la Bauma - en absència ja en aquells anys d’un ‘patrici’ , van assumir el cost de reconstruir-la , tot aportant donacions en diner i treball

L'església i la torre de l'amo eren les edificacions típiques de les "colònies" fabrils de l'època, i manifestaven la solidesa dels propietaris – escollits per Déu per dur a terme la tasca de dirigir el negoci - , enfront les cases dels treballadors de factura més senzilla i humil.



La descripció tècnica ens diu : Església força monumental, citada al peu de la carretera de Manresa a Terrassa, a mà dreta, en el barri de la Bauma. La planta de l'església presenta una gran nau central i dues laterals. L'espai interior està distribuït en tres trams, determinats per tres columnes a ambdós costats i tres més d’ intercalats. 

A l'altar major hi ha una escultura de la Sagrada Família. 


L'absis és semicircular i en ell s'hi obren cinc finestres. Els vitralls laterals estan tapiats amb un envà per la part de dins, encara que visibles pel cantó de fora. Les columnes no són treballades, sinó senzillament buixardades. 




La façana principal presenta una porta adovellada, de mig punt i una gran rosassa, a mà dreta s'alça una torre circular. L'aparell és força irregular. A ambdós laterals hi ha quatre contraforts, obrats amb grans carreus. En conjunt l'església té un aspecte esvelt i amb verticalitat.

Quan el preu dels combustibles ho permeti, poseu la Bauma, Castelbell i el Vila, el Bages,   Catalunya , a la vostra agenda. 


En aquests dies veiem esborronats els terribles efectes del Genocidi que la Rússia de Putin, practica contra Ucraïna, Mutatis Mutandis ,  molts persones entenen ara que Carles Puigdemont i Casamajó ( Amer, Selva, 29 de desembre de 1962), prenia – malgrat que això li suposava un gran sacrifici a nivell personal, a ell, i a la resta de membres del seu govern -  la decisió correcta.  


El genocidi que Rússia practica a Ucraïna, amb la permissivitat dels mals dits països democràtics – a Catalunya d’això en tenim memòria - , esta deixant les primeres planes de la premsa “ oficial”, que es fa ressò entre altres de la convocatòria de vaga del sector del transport: 

https://www.antena3.com/noticias/economia/transportistas-estallan-gobierno-convocan-huelga-14-marzo-rien-nosotros_202203086227bd22f5e39e0001f0a277.html


Venen mals temps per a la musica, oi?