dissabte, 19 d’octubre del 2013

EL CELLER GÜELL DE GARRAF. SITGES

Ens aturàvem el Josep Olivé Escarré, i l’Antonio Mora Vergés, al poble de Garraf, adscrit actualment a Sitges, volíem visitar el Celler que per encàrrec de l’Eusebi Güell i Bacigalupe ( Comte de Güell), aixecava Gaudi i/o els seus col•laboradors.


La descripció tècnica ens diu que es tracta d'un conjunt d'edificacions integrat per un celler i magatzem, habitatges i una capella, situat a prop del mar i de la carretera de les costes de Garraf.




Tots els seus elements estan construïts segons els postulats tècnics i estètics pròpiament modernistes, més concretament de l'escola gaudiniana.


Destaca, doncs, la presència d'arcs parabòlics, la utilització del ferro forjat i de l'obra vista, l'asimetria de la composició i l'ús de fórmules constructives extretes de l'arquitectura medieval.


Llegia que entre la documentació conservada a l'Arxiu Municipal de Sitges, hi ha una sol•licitud de llicència d'obres per a construir una bodega a la part posterior de la finca que Eusebi Güell posseïa en la quadra de Garraf, amb data d’entrada de 21 d'octubre de 1889.




Toshiaki Tange,publica imatges fotogràfiques de la capella de la Torre Güell,  advocada a Santa Maria – dada que em confirmava el Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa deCatalunya ( Arxiu Gavín ) 


El Miquel Pujol Mur , i la Rosa Planell Grau, feien un exc l•lent treball documental en la seva visita al Xalet de o del Catllaràs, al terme de la Pobla de Lillet, a les terres del Berguedà sobirà.




La comparació de les imatges em feia recordar la qüestió de l’ou i la gallina ( que és primer ), i personalment em confirmava en l’autoria de l’Antoni Gaudí i Cornet (Riudoms, 25 de juny de 1852 - Barcelona, 10 de juny de 1926), que tenia el boníssim costum de compartir la feina amb altres arquitectes, en el cas del Celler Güell, amb el Francesc Berenguer i Mestres (Reus, Baix Camp, 1866 - Barcelona, 1914).

Havíem publicat aquest treball a http://www.bergactual.com/ mitjà dissortadament desaparegut  -el foc amic, també mata -  en el que en el seu dia veia la llum http://www.bergactual.com/2012/08/19/xalet-de-catllaras-a-la-pobla-de-lillet-petjades-gaudinianes,  l’article que esmentàvem del Miquel Pujol Mur , i la Rosa Planell Grau.

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/09/xalet-de-catllaras-la-pobla-de-lillet.html