dilluns, 19 de setembre de 2016

QUE EN SABEU DE LA MASIA RICART DE MALLA?. OSONA

Retratava des de les tanques perimetrals la masia Ricart, que apareix ja al fogatge de 1553 de la parròquia i terme de Sant Vicenç de Mala, on es parla de GASPAR MASJOAN com a habitant del mas Ricart.


Llegia a patrimoni Gencat que fou transformada al segle XIX, com moltes masies de les rodalies , se li assigna a aquesta un valor singular, per la galeria de tipus isabelí, amb l'ornamentació i relleus típics de la dècada de 1860.

Actualment pertany a una família vigatana, els Postius.

La transformació de la masia, com indica la llinda del portal de migdia:

JOSEFA CALVARIA BEULAS Y RICART DE MOLAS 1866/1870.

Disposa Malla d’un Mapa de Patrimoni : http://patrimonicultural.diba.cat/index.php?codi_ine=08111 al que dissortadament no podia accedir, desconec si el problema és del meu portàtil, o del servidor de la Diputación Provincial de Barcelona

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del mestre d’obres i/o arquitecte, autors del projecte d’aquest edifici, i/o de la seva reforma.

Malla assolia el seu sostre demogràfic l’any 1930 – coincidint amb la fi de la primera dictadura feixista, la del ‘camarada’ Miguel Primo de Rivera, II marquès d'Estella i VII de Sobremonte (Jerez de la Frontera, Andalusia, 8 de gener de 1870 - París, 16 de març de 1930) – amb 537 veïns, desprès del conflicte bèl•lic que provocava la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco, començava formalment la segona dictadura que veuria despoblar-se el terme fins als 266 habitants que constaven a darreries del l’any 2014. La pèrdua d’un 50,47% s’explica únicament per l’estultícia i corrupció de les elits politiques del REINO DE ESPAÑA.

Cap comentari: