dimecres, 23 d’octubre del 2024

SANT SALVADOR DE LA COSTA DE VILAVERD. CASTELLAR DEL RIU. EL BERGUEDÀ

 

Llegia que Sant Salvador de la costa de  Vilaverd,  situada al sud-est de la masia, a uns 250 metres de distància, és una petita església romànica formada per una sola nau coberta amb volta de canó i coronada per un absis semicircular al costat de llevant, separat de la nau per un petit reclau; l’absis és cobert amb un quart d’esfera i és molt més baix que la nau.


https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/3246

Al mur de ponent s’alça un petit campanar d’una simple obertura i també s’obre la porta, un rústec exemplar d’arc de mig punt adovellat. Dues són, únicament, les obertures de l’edifici: l’una és una senzilla finestra de doble esqueixada oberta al bell mig de l’absis i l’altra és una finestra rudimentària de forma circular formada per dues peces iguals. És situada al mur frontal de ponent, damunt mateix de la porta d’entrada.



L’aparell és força regular, de mides considerables i els carreus són col·locats en filades i a trencajunt

La visitava la " la parella romànica "  : 

https://indretsescbergueda.blogspot.com/2018/09/sant-salvador-de-vilaverd-castellar-del.html

https://patrimonicultural.diba.cat/element/sant-salvador-de-vilaverd-o-de-les-moles

https://patrimonicultural.diba.cat/element/la-costa-de-vilaverd

Llinars de l'Aiguadora, Castellar del Riu, el Berguedà,  Catalunya,  disposen – encara – d’un interessant Patrimoni Històric, que cal documentar amb rigor, i que és sens dubte el  nostre MILLOR  actiu . 

Hi ha un públic per aquest turisme de “ cultura”  que espera amb ànsia poder gaudir de les “ ciutats humanes “ de Catalunya.

El turisme de sol, alcohol – i altres excessos – està bé, i molt bé a Barcelona i al litoral.

A la memòria de les víctimes  del  genocidi jueu,  del tràfic de persones, del narcotràfic, de la corrupció endèmica i sistèmica, de la desatenció sanitària  i social que per manca de recursos econòmics - regalats pels " caïnites "  a les classes " altes" del REINO - ha fet augmentar a Catalunya la mortaldat i la morbiditat,   .... ,

 La reinstauració del virregnat  no és una bona noticia per a Catalunya 

Senyor, teva és la venjança.