dilluns, 23 de desembre del 2024

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LA POBLA DE SEGUR, ADVOCADA A LA MAREDEDÉU DE LA RIBERA. EL PALLARS JUSSÀ.

 

El Josep Àngel Corbella Garcia , retratava l’any 1982, l’església parroquial de la Pobla de Segur, advocada a la Marededéu de la Ribera





https://calaix.gencat.cat/handle/10687/68081

Església de planta basilical de tres naus amb absis semicircular. Nau central amb cor i l'orgue a sobre l'entrada. Naus laterals a dues altures amb galeries aèries. Coberta de teula i a dues vessants.

A la part del creuer la teulada pren més altura, donant major amplada a aquesta part de l'església. El campanar, situat a l'extrem oest, és de base quadrada aixamfranada a la part superior. Darrera l'absis hi ha una capelleta dedicada a la Mare de Déu de Ribera, on s'accedeix per escales laterals.

A la façana, la portalada és a base de pilastres amb terracota i esgrafiats. És l'única part de la façana neobarroca promoguda pel bisbat d'Urgell que resta després de la reforma de 1976. Es tracta de l'única façana d’un temple del segle XVIII a Catalunya acabada a l’època del noucentisme emprant la terracota.

En el segle XIII es produeix la trobada al riu Noguera Pallaresa de la imatge de la Mare de Déu. En el 1936 es destrueix la imatge, reproduïda posteriorment per l'escultor local  Josep  Borrell Nicolau (1940).


https://algunsgoigs.blogspot.com/2013/10/goigs-la-mare-de-deu-de-ribera-la-pobla.html



L’església parroquial de la Mare de Déu de la Ribera, que substituí l’antiga, fou projectada a partir del 1768 (per Joan Serena i Lino Torres), s’inicià el 1771 i es beneí el 1783. És un ampli edifici classicitzant, de 41 metres  de llargada amb tres naus, creuer coronat per una cúpula i una façana austera amb un esvelt campanar adossat a la paret dreta, de torre octagonal. 

Després de l’incendi del 1873 provocat pels carlins, l’altar barroc i la imatge de la Mare de Déu de la Ribera foren refets, l'alçament  dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el Govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, comportà una nova destrucció de tota la decoració interior de l’església. 

Amb la victorià militar s’iniciaren diversos projectes de restauració, entre els quals cal destacar les pintures murals del presbiteri realitzades per Enric Porta Mestre (la Pobla de Segur, 1898 - ibid. 3 d'abril de 1993 , el qual decorà altres altars laterals; la nova imatge de la Mare de Déu de la Ribera per Josep Borrell i Nicolau  (Barcelona, 13 d'agost del 1888 - 26 d'abril del 1951) ; el projecte de l’altar major per Francesc Folguera  Grassi (Barcelona23 de març de 1891 + Barcelona, 26 de juliol de 1960 ) , d’altra banda, la neteja de la façana de l’església.

Poseu el Pallars jussà a la vostra agenda de viatges.

 Tenim un rerepaís que cal conèixer.

El nostre condol als valencians i als d'altres indrets que han patit pèrdues humanes i/o materials.

El nostre rebuig a les polítiques especulatives que han donat lloc a aquests fets tràgics.