dijous, 26 de desembre del 2024

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE VENTOLÀ, ADVOCADAAL PROTOMÀRTIR SANT ESTEVE. EL PONT DE SUERT. LA RIBAGORÇA SOBIRANA.

 

J. Salvadó – un més dels fotògrafs invisibles de Patrimoni Gencat – col·laborava amb Josep Àngel Corbella i Garcia,  i retrataven l’any 1985, l’església de Ventolà, al terme de Pont de Suert, a la Ribagorça sobirana, advocada al protomàrtir Sant Esteve.  Ens agradarà rebre dades biogràfiques de J. Salvadó a l’email castellardiari@gmail.com



https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/16094

Miquel Mateus Ramis (Juneda ,1 de febrer de 1931 + 31/10/2007)  i Joan Agelet Gomà, Comte de Vinatesa en el període 3 de juny de 1987 / 1 de març de 2017, en retrataven el interior.

https://boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-1986-9800

https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2017-2719

https://www.boe.es/buscar/doc.php?id=BOE-A-2019-4475

L’actual titular és Ignacio Francisco de Villalonga Pifarré

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/16094

Patrimoni Gencat  de forma brevíssima ens diu; església aïllada, d'una nau, amb fonaments romànics. És de planta de creu llatina i té l'absis semicircular orientat al nord-llevant, i un annex al lateral de migjorn. La façana de ponent està molt deteriorada. El portal és de mig punt, rosetó a sobre per a il·luminar el cor i el petit campanar, de base quadrada, a la cantonada de migdia al damunt de la coberta de la nau.

Joan Coromines i Vigneaux(Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997) diu quan al topònim, Ventolà;  significat d'enlairat, exposat al vent.

La primera documentació en la que apareix  Ventolà,  és de l’any  967, quan el comte i marquès de Ribagorça , Arnau I concedí a Lavaix la vil·la de Ventolano.

 Torna a ser esmentat el 1015, quan, amb motiu de la consagració dels altars de Lavaix, concedeixen al monestir tot de terres i vinyes a Ventolà.

Tenir vincles amb el narcotràfic, defraudar a la hisenda pública, ser el destinatari de sobres amb diner negre, gastar-se els diners de l'educació, de la sanitat, dels més febles en orgies bàrbares, .., son pecats molts greus – tot i la consideració dels “ caïnites “, no conèixer però, Callús i la comarca del Bages , és alhora que un gravíssim pecat, un deshonor per a les persones nascudes a Catalunya

 La Ribagorça sobirana,  Catalunya  disposa  – encara – d’un interessant Patrimoni Històric, que cal documentar amb rigor, i que és sens dubte el  nostre MILLOR  actiu .

Hi ha un públic per aquest turisme de “ cultura”  que espera amb ànsia poder gaudir de les “ ciutats humanes “ de Catalunya.

El turisme de sol, alcohol – i altres excessos – està bé, i molt bé a Barcelona i al litoral.

El món viu un moment especialment complicat, per aquesta raó,  aprofitem per deixar constància de les víctimes  del  genocidi jueu,  del tràfic de persones , del narcotràfic, de la corrupció endèmica i sistèmica, de la desatenció sanitària  i social que per manca de recursos econòmics - regalats pels " caïnites "  a les classes " altes" del REINO - ha fet augmentar a Catalunya la mortaldat i la morbiditat,   .... ,

 La reinstauració del virregnat  no és una bona noticia per a Catalunya

Senyor, teva és la venjança.