divendres, 11 de juliol del 2025

CAPELLA DE SANT JORDI A L’ANTIC CASTELL DE TORCAFELLÓ. MAÇANET DE LA SELVA.

 

https://www.xn--maanetdelaselva-fmb.cat/serveis-a-les-persones/turisme/que-visitar/serveis-a-les-personesturismeque-visitar

..,  l'any 1450 es va construir sobre les restes del castell de Torcafelló  la capella de Sant Jordi, un senzill edifici d'estil gòtic i de planta rectangular.

La conversió de l'indret en estació militar de telegrafia òptica a mitjan de segle XIX va reaprofitar (realçant-lo i readaptant-lo) l'edifici de la capella, així com una bona part dels murs exteriors del recinte central de l'antic castell, al voltant dels quals s'excavà un fossat defensiu que encara avui es conserva. En deixar de funcionar al cap de pocs anys el sistema de telegrafia òptica, l'indret va quedar abandonat i tan sols la capella (en degradació constant) es va fer servir, fins fa escasses dècades, com a habitatge precari.



La Capella de Sant Jordi és l'únic edifici que resta sobre les restes de la torre mestra del castell de Torcafelló. L'interior està cobert amb volta de canó arrebossada i pintada de blanc, encara que les parets són de pedra vista, com les exteriors. Al presbiteri hi ha una pintura de Sant Jordi a cavall i una fornícula amb una imatge d'alabastre del mateix sant feta per Maurici Herraiz.


 Pel que fa les obertures, excepte la porta d'entrada, són petites i amb vàries fileres de ferro forjat de diferents moments. La porta principal és un arc de mig punt adovellat que emmarca una doble porta de fusta i de ferro. A tocar de la porta, a la part esquerra, surt un mur d'un metre i mig d'alçada en forma semicircular que cobreix l'accés a la porta. La finestra superior té els muntants de rajol.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/1105

Que sant Jordi elevi a l'Altíssim la pregària del poble català per assolir la seva llibertat nacional.