divendres, 22 d’abril del 2011

CAN FONT, EL GUAITA DEL CARDENER. CASTELLGALÍ. BAGES

Veníem el Joan Escoda Prats i l’Antonio Mora Vergés de visitar el Pont d’Arnaules, en terme de Manresa, i seguíem una pista de terra, que ens indicava Castellgalí / Montserrat.



L’espectacle de la natura, camps de naps esclatants de grocs, un cel blau, i la inconfusible fesomia de les muntanyes montserratines, ens feien aturar - ens obligaven quasi – per recollir-ne un testimoni gràfic.

A les envistes de Castellgalí em cridava l’atenció una casa amb clars senyals d’abandó, Can Font llegim a la intersecció que des del camí mena fins al mas; veiem algunes persones per l’entorn de la casa, i decidim retratar-la des de la llunyania. L’actual aspecte de la casa ens desaconsella d’arribar-nos-hi.



L’edifici està orientat al migdia, i disposa d’uns espais porxats a l’alçada del primer pis; del conjunt – forma harmònic – en destaca particularment la torre –ara pintada de blanc, com la resta del mas- des de la que sens dubte es feia visible el riu Cardener i les seves lleres; des d’aquest punt es distingeix clarament el campanar de l’església parroquial de Sant Miquel, que s’alça en turó a l’altre costat de la vall.

Aquest sector de Castellgalí es coneixia com al Quadra de Cirerencs , [Nom històric: Sirerencs]; el significat d’aquest mot no és unívoc :

Hom pensa en el gentilici dels nascuts a la Cirera; la orografia ens dona però una opció més ‘entenedora ‘, derivaria de l’iber KER ( pedra, pedra alta), ES ( barranc ), i la vocal A faria la funció de l’article.

Pel que fa a Quadra :

Districte especial dins el terme d’un castell termenat.

Rodalia, tros extens de terra compost de diferents peces que pertanyen o han pertangut a un mateix senyor

En molts de casos el topònim Quadra designa petits nuclis de població

El Joan Escoda Prats, ho documentarà de forma extensa, us deixo l’enllaç : http://percaminsdelbages.blogspot.com/2011/04/la-villa-romana-de-can-font-de.html

M’agradaria conèixer un xic més de la història d’aquesta propietat, si en sabeu quelcom més , sou pregats de fer-nos arribar informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com