dilluns, 25 d’abril del 2011

EL MEGALITISME A LA CERDANYA.

Rebia una crònica del formidable equip que formen el Miquel Pujol Mur i Rosa Planell Grau, en aquesta ocasió ens informen de la seva sortida a la comarca de la Cerdanya , per conèixer una mica més dels nombrosos monuments megalitics que s’hi poden veure.

De forma planera, quasi col•loquial el Miquel ens explica :

Un bon dia van veure anunciada una sortida per conèixer a la Cerdanya. L’activitat era desenvolupada pel Grup de Recerca de Puigcerdà i vam decidir saber una mica sobre els dolmens i menhirs.

A l’endemà al matí la Rosa Planell Grau, la meva parella i especialista de fotografia i un servidor Miquel Pujol Mur a l’hora assenyalada erem a la plaça de l’estació de Puigcerdà. Vam donar-nos a conèixer als nostres guies i juntament amb altres persones va començar el períple per terres cerdanes d’un costat a l’altre de la frontera.

Aquesta era una bona ocasió per aprendre dades d’uns monuments amb una antigüetat de 2500 anys. Segons explicacions el menhir era un punt reconeixible en la panoramica del territori, segons he sentit dir assenyalen un punt d’energia, també poden ser una marca territorial de les diferents tribus.

Els dolmens van ser les tombes de diferents grups culturals de la prehistòria. Normalment eren per enterrar gent de la mateixa família o poble.

A Catalunya els dolmens són un fenómen de la seva zona nord i central. Normalment al sud del Cardoner i del Gaià no es coneixen sepulcres megalítics.



Menhir del Molí d'Eina. Proper al Coll de la Perxa, comarca de la Cerdanya



Menhir anomenat la Pedra Dreta de Llívia. Es troba a l'entrada d'aquest poble en la Cerdanya. Sembla retallat en alçada, i hi ha un forat per clavar-hi una creu i cristianitzar-lo posant-li una creu. També en una de les seves cares i uns gravats molts esborrats per l’erosió



Dolmen del Camp de la Marunya. Terme del poble de Brangulí, comuna d'Enveig, comarca de l'Alta Cerdanya.



Menhir antropomòrfic d’ Isòvol. Situat a 1080 m. d’alçada. Comarca de la Cerdanya.

Va ser una activitat matinal molt ben documentada i explicada per l’Enric Quilez i Castro del Grup de Recerca de la Cerdanya. Llàstima que la desconeixença del seu valor fa que molts siguin destruïts i utilitzades dels seves pedres per altres menesters.

Miquel Pujol Mur