dimarts, 5 d’abril del 2011

TORRE DE SANTA CATERINA DE MANRESA. LA INEXPLICADA

Anàvem al límit de la comarca del Bages, l’Antoni Ibáñez Olivares i l’Antonio Mora Vergés, per unes coses i altres – la vida és un no parar -, no havíem tingut ocasió de sortir junts des de feia temps, i un cop superat el llit del Cardener, al final quasi de la fortíssima pujada que fa la carretera, em vaig desviar a l’esquerra per anar a veure la Torre de Santa Caterina, i des d’aquella balconada natural tota Manresa.



La minsa informació d’aquest indret ens diu que fou aixecada l’any 1.836 , “amb motiu de les guerres entre carlins i isabelins, gairebé coincidint amb l’ampliació del castell de Puigterra, avui totalment desaparegut”

Sortosament els manresans gaudeixen del Jordi Bonvehí i Castanyer, llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona l'any 2009. Vocal de la junta del Cercle d'Humanitats Alumni UB. Membre fundador del portal de vídeos d'història en català HistoTube. Guia turístic al Museu de la Tècnica de Manresa. Col•laborador de l'associació Memòria i Història de Manresa (memoria.cat); en la seva condició d’autor i editor del blog http://historiesmanresanes.blogspot.com/ , que us recomano molt, li demanaré - si no ho ha fet ja – que afegeixi la Torre de Santa Caterina a les ‘històries manresanes’.



Recollíem algunes imatges de la torre depredada avui per les noves tecnologies, i per descomptat una bellíssima panoràmica de la Capital del Bages.



Feta la feina, continuem el nostre camí que ens portarà a conèixer més llocs interessants; Salelles, Sant Miquel de la Grevalosa ,...

Ah!, si algun sap explicar-me per quina raó de vegades es perd la interlineació en algun relat, li agrairé m’ho faci saber a l’e.mail coneixercatalunya@gmail.com