diumenge, 17 d’abril del 2011

SANT VICENÇ DE FONTANELLES. CASTELLFOLLIT DE BOIX BAGES

Anàvem l’Antonio Ibáñez Olivares i l’Antonio Mora Vergés per les terres de Castellfollit del Boix, ens expliquen a l’Andorrà [ bar i restaurant ], que en el camí de Rajadell, trobarem un ermita romànica a la finca anomenada Fontanelles, aixecada sota l’advocació de Sant Vicenç.

No hi ha gaire informació de lloc, a la pàgina de la casa que es dedica avui al turisme rural diu :

Sant Vicenç de Fontanelles (segle XII) documentada en un testament l’any 1172.
A la pàgina de l’Ajuntament , és diuen coses com :

Església d'estil romànic tardà XII.





Ha estat molt poc transformada. No podíem accedir a l’interior, però documentàvem gràficament l’obertura tapada de la porta original, orientada a migdia, I retratàvem el nou accés orientat a la tarda, per la paret que suporta el campanar d’espadanya [ nou possiblement de la mateixa data que s’indica a l’ampit de la porta ] 1.950 si ho entenen be.



L'edifici és molt senzill, auster i petit, sense cap tipus d'ornamentació, tal i com és típic en els edificis rurals d'aquesta època a la comarca del Bages. Diríem que s’esmenten aquí els elements ‘bàsics’ del romànic, senzill, auster,.... tant a la comarca bagenca com a la resta d’indrets de Catalunya, i de fora, que tenen i mantenen el seu patrimoni històric i cultural.



En destaca l'absis i un petit campanar. Del campanar ja hem dit alguna cosa.

Es troba en bon estat de conservació, és de propietat privada i està situada al costat del mas de Fontanelles.

Actualment s'obre al públic per la festa de Sant Vicenç.

No teníem temps per recollir una imatge de la Capella coneguda indistintament com ; Sant Miquel de Maçana i/o Sant Miquel del Pla de Cirera. Està ja en terres de Rajadell, on volien comprar oli, però dissortadament trobàvem el moli tancat.

Ens expliquen que l'edifici actual és una reconstrucció feta l'any 1632 pels hereus del mas de Can Maçana.

Les primeres notícies de la capella de Sant Miquel van lligades a les de la petita comunitat que dirigida per Na Cirera, s'establiran prop de la capella entorn de 1270.Hom creu que Na Cirera era filla del mas. El 1275 el bisbe Ramon d'Anglesola va acceptar canònicament la comunitat donant-li la regla de Sant Agustí i nomenà Na Cirera primera prioressa, càrrec que encara tenia el 1287.

El 1304 una part de la comunitat, formada per sis monges es va traslladar a Cervera, on fundaren el convent de Santa Caterina, la resta continuarà a Sant Miquel fins a mitjans del segle XIV, quan es traslladà a la capella de Santa Llúcia , comptant amb l'ajut i protecció del senyor de Rajadell.

D'aleshores ençà , la capella de Sant Miquel passa a formar part del mas de Can Maçana.

Em dol no haver fet una fotografia d’aquesta esglesiola. Si en teniu ocasió, sou pregats de fer-me’n arribar una imatge digital a l’e.mail coneixercatalunya@gmail.com